Oštrije mere bezbednosti u grčkim muzejima

ATINA, 1. marta 2012. (Beta-AFP) - Grčka uvodi oštrije mere bezbednosti na arheološkim nalazištima i u muzejima posle prošlomesečne pljačke muzeja u Olimpiji, izjavio je u četvrtak ministar kulture Pavlos Gerulanos.

"Policijske snage mobilisane su širom zemlje da bi pojačale zaštitu muzeja i arheoloških nalazišta i nivo bezbednosti je podignut", kazao je Gerulanos u Skupštini Grčke.

Ministar koji je posle kradje ponudio ostavku, ali je ona odbijena, naveo je da su uvedene policijske patrole i da će čuvari ići na dodatne kurseve i dobiće pištolje.

Prilikom kradje 17. februara, dvojica naoružanih maskiranih muškaraca vezala su radnicu obezbedjenja muzeja i odnela više desetina predmeta iz muzeja posvećenog Olimpijskim igrama. Neki od ukradenih eksponata stariji su od 3.000 godina.

Lopovi su, pored ostalog, odneli zlatni prsten star 3.300 godina, bronzanu statuetu atlete, lampe od gline i minijaturnu kočiju.

To je bila druga velika kradja iz muzeja za dva meseca u Grčkoj. Iz Nacionalne galerije u Atini u januaru su odnete slike Pabla Pikasa i Pieta Mondrijana.

Pogledajte još