Fikreta Abdića - Babu ispred zatvora dočekalo na hiljade pristalica

Čovek koga je Kladuša iz milja zvala Babo, jer je zaposlio 14 000 radnika u vrlo uspešnom i perspektivnom preduzeću Agrokomerc, vratiti će se u politički život, izjavila je njegova ćerka Elvira jer se, kako je rekla "u BiH posao ne može raditi bez politike".

Abdić se sa improvizirane bine obratio okupljenima i zahvalio im na podršci. Pozvao je na obnovu "Agrokomerca" i poručio svim zainteresovanim investitorima da su dobrodošli.
(old_image)
Foto: Index.hr - kako je dočekan Babo

Pred zatvorom je Abdića dočekalo više od 3.000 ljudi koji su u Pulu došli u više od 40 autobusa, objavio je HRT. Dočekali su ga pevajući pesme, među kojima i "Oj Kladušo, ne treba ti Švabo, tebi evo dolazi Fikret Adbić Babo".

Mediji navode da su pristalice bivšeg prvog čoveka "Agrokomerca" cele prošle noći pristizale u Pulu autobusima i putničkim vozilima. Osim oznaka BiH, na vozilima ima i oznaka Austrije, Holandije, Švedske i Slovenije. Na autobusima su zalepljene Abdićeve slike, a neki od okupljenih nose majice s njegovim likom.

(old_image)

Prema navodima medija u BiH, njegove pristalice slave i pripremaju mu doček. Po svemu sudeći, on će prve dane na slobodi provesti u Voloskom kod Rijeke, gde mu živi porodica.

Abdićeva ćerka Elvira Abdić Jelenović rekla je sarajevskom Dnevnom avazu da se za dane posle toga "kuju drugi planovi".

Fikret Abdić je osuđen na kaznu zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Cazinskoj krajini tokom rata između njegovih pristalica, odnosno vojnika lojalnih Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH.

Fikret Abdić je 1993. godine potpisao sporazume sa Srbima (22. oktobar 1993.) i Hrvatima (14. septembar 1993.) za koje je tvrdio da su urađeni sa namerom da spasu muslimanski narod.

U avgustu 1995. godine Veliku Kladušu su, nakon operacija Oluja, zauzele snage Petog korpusa. Abdić i njegove pristalice su pobegle na hrvatsku teritoriju.

Posle rata se izjašnjavao kao Hrvat, nakon čega je dobio državljanstvo Hrvatske i zaštitu Franje Tuđmana nakon zahteva Bosne i Hercegovine za njegovim izručenjem.

Abdić je 2002. na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Cazinskoj krajini. Tri godine kasnije, 2005. Vrhovni sud mu je smanjio kaznu zatvora na 15 godina, a u pulskom zatvoru je od 2007. godine.

Pogledajte još