Velika donacija dela Centru Pompidu

PARIZ, 16. marta 2012. (Beta-AFP) - Američki kolekcionari Tea Vestrajh Vagner i Itan Vagner poklonili su više od 800 dela savremenih umetnika Vitni muzeju američke umetnosti i Fondaciji centra Pompidu, javio je u petak Centar Pompidu.

Velika kolekcija ovog para obuhvata period od 1950-ih do danas, s tim da većina dela potiče iz dve poslednje decenije. Tea Vestrajh sa svojim suprugom u Njujorku vodi vrlo priznatu kompaniju za umetničke savete.

Američka dela iz kolekcije biće data Vitni Muzeju u Njujorku, a Fondacija Centra Pompidu dobiće oko 300 dela uglavnom evropskih umetnika, naveo je taj centar za agenciju Frans pres. Centar Pompidu ima najveću kolekciju moderne umetnosti u Evropi.

Fondacija Centra Pompidu, sa sedištem u Los Andjelesu ima zadatak da kupuje dela i podstiče donacije za kolekcije Centra Pompidu.

Dela poklonjena fondaciji uključuju slike, skulpture, predmete i instalacije, fotografije, crteže i video zabeleške od preko 27 umetnika medju kojima su Martin Bare, Dan Vo, Eidza Lisa Atila, Jan Mančuška, Kit Tajson i Miroslav Tiš.

Centar Pompidu i Vitni muzej će ovu donaciju prvi put izložiti javnosti na zajedničkoj izložbi, 2015. godine.

Pogledajte još