Vakcina protiv raka pluća stiže sa Kube

Kubanci će, kako piše Press, po ugovoru koji je potpisan pre deset dana, već za dva meseca poslati doze za 30 pacijenata-dobrovoljaca. vakcina će potom proći proveru Agencije za lekove (ALIMS).

CimaVax-EGF je rezultat 25-ogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i onima koji su u poodmaklim stadijumima raka pluća može da predstavlja razliku između života i smrti.

CimaVax-EGF nije vakcina u preventivnom smislu – drugim rečima, ona neće sprečiti pojavu raka pluća, ali pošto se njen aktivni sastojak zasniva na proteinu koji ima veze sa nekontrolisanim razmnožavanjem ćelija, mehanizam koji ga izaziva napada tako što stvara antitela koja se bore protiv proteina koji izazivaju taj nekontrolisani rast.

Osim na Kubi, "cimavaks - efg" se za sada koristi u Peruu, Maleziji i Velikoj Britaniji.

Jedna multinacionalna kompanija otkupila je od Kubanaca pravo da vakcinu distribuira u 17 zemalja EU, a to pravo je za sve zemlje bivše SFRJ dobila srpska spoljnotrgovinska firma "Vama", čiji je vlasnik Zoran Vujović pre desetak dana potpisao ugovor sa Kubancima.

"Pošto ta procedura u ALIMS-u traje 210 dana, mi ćemo ljudima koji žele da se leče na svoju odgovornost to ipak omogućiti za dva meseca kada će u Srbiju stići manja količina vakcina, dovoljna za oko 30 pacijenata", rekao je Vujović.

Dok dozvola ne bude dobijena, vakcina će se uvoziti na osnovu papira koji su potpisali pacijent i lekar, a overava ga zdravstvena ustanova sa kojom se sklapa ugovor, uz saglasnost Agencije za lekove, navodi Press.

Pogledajte još