Da li smeš da izađeš nenašminkana?

Najveći broj žena šminku doživljava kao neku vrstu "zaštitne maske" i kažu da bi se bez nje osećale razgolićeno, rezultati su nedavnog istraživanja koje je u Velikoj Britaniji sproveo sajt "Vitality Show", a koje prenosi časopis Daily Mail.

Šta više, polovina od 3000 ispitanih žena su izjavile da se bez trunke šminke pojavljuju samo pred najužom porodicom i partnerom i najbliskijim prijateljima, a čak 91 odsto ne bi ni otišlo na prvi sastanak, ako ne bi mogle da se našminkaju, iako bi možda time propustile i onog "pravog".

Po ovoj anketi se ispotavilo da nenašminkano lice predstavlja veliki izvor stresa za većinu žena, koji je po intenzitetu sličan stresu koji izaziva strah od govora u javnosti ili stresu pred razgovor za posao.

Skoro dve trećine žena su rekle da se plaše da na posao odu nenašminkane, a oko 70 odsto njih tvrdi kako ne žele da vide svoje koleginice sa posla bez šminke i doterane frizure.

"Mnoge žene smatraju kako se uz "golo" lice veže određena "etiketa" i da će biti diskriminisane na poslu ako se pojave bez šminke. Osim toga, istraživanja pokazuju da žene koje se šminkaju deluju kao radnice od poverenja, da su takmičarskog duha i da su simpatične", objašnjava psiholog Selija Bibi.

Veliki procenat pripadnica lepšeg pola je iskreno priznalo da svaki dan ustaju ranije od svog partnera kako bi se "sredile" i da na to u proseku potroše 21 minut. Gotovo

31odsto ispitanica ni bi išle ni u teretanu bez šminke, a svaka šesta ne bi otvorila vrata u slučaju da nije našminkana.

Kod nekih nesigurnost, kod nekih "objektivno prikrivanje", kod nekih navika... Koji je tvoj razlog? Da li se dobro osećaš bez šminke?

Pogledajte još