Srbija uvozi stripove srpskih autora

BEOGRAD, 27. marta 2012. (Beta) - Umesto da stripovi domaćih autora budu izvozni srpski brend, oni se, zbog nemogućnosti objavljivanja u Srbiji, pojavljuju na stranom tržištu, da bi potom domaći izdavači otkupljivali od stranaca autorska prava na te radove.

U Srbiji ima mnogo talenatovanih mladih strip crtača, ali oni nemaju priliku da objave svoj radove u Srbiji, pa ih nude stranim izdavačima, koji potom prodaju autorska prava srpskim izdavačkim kućama. kaže Vladimir Vesović, predavač u beogradskoj školi stripa "Djordje Lobačev" za Balkan Insajt (Balkan Insight), sajt Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN).

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da počne da ulaže u svoje strip crtače. "Apsurdno je da kupujemo naše autore iz inostranstva, umesto da ih prodajemo po svetu", kaže Vesović.

Balkan insajt prenosi otvoreno pismo Udruženja strip autora Srbije, kojim je ova asocijacija protestovala zbog toga što komisija Ministarstva kulture nije uvrstila stripove na listu knjiga koje su prošle godine otkupljene za fondove javnih biblioteka širom Srbije.

Srpski strip crtači koji rade u inostranstvu, kažu da Srbija ne daje dovoljnu podršku razvoju ove umetnosti, i da bi trebalo da se ugleda na razvijenije zemlje poput Francuske, koje su od "devete umetnosti" napravile nacionalni brend.

Dražen Kovačević, uspešan crtač koji radi za francuskog izdavača "Soleil", kaže da u toj zemlji i najveći izdavači dobijaju državne subvencije kako bi se stimulisala strip umetnost.

"Stripovi su jednaki sa drugim vrstama umetnosti, a izdanja stripova su obično u vrhu najprodavanijih knjiga u Francuskoj", rekao je Kovačević Balkan insajtu.

Pogledajte još