Madridjani otvaraju Festival igre

BEOGRAD, 30. marta 2012. (Beta) - Španska Nacionalna plesna kompanija iz Madrida nastupiće u subotu uveče u beogradskom Sava centru u tri posebna komada "Suviše blizu", "U tranzitu" i "Ludak koji hoda", kojima će zvanično biti otvoren Beogradski festival igre.

Direktor Nacionalne plesne kompanije iz Madrida Hoze Karlos Martinez rekao je na konferenciji za novinare da će gostovanje u Beogradu toj trupi biti prvi veliki medjunarodni nastup ove godine i da će publici biti predstavljen nova predstava nastala krajem januara.

Prema njegovim rečima koreografiju za komad "Suviše blizu" na muziku Filipa Glasa i Dastina Ohalorana osmislio je koreograf Alesandro Serudo za čiji je rad tipičan uticaj Jiržija Kilijana, ali snažan lični izraz.

"To je poetski komad, sa puno kretanja na sceni, a govori o tome koliko je ljudima teško da budu zajedno, iako su blizu", rekao je Martinez koji je aktivni igrač i zvezda Baleta pariske Opere.

Posle nastupa Nacionalne plesne kompanije iz Madrida, na Beogradskom festivalu igre u utorak 3. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu nastupiće austrijska trupa Likvid Loft predstavom "Glava koja govori", dok će u Novom Sadu u nedelju 1. aprila nastupiti američki ansambl Džejkobi i Pronk.

Pogledajte još