Kandidatura dobra i za Frankofoniju

BEOGRAD, 30. marta 2012. (Beta) - Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio u petak je na prijemu u Ambasadi u Beogradu, povodom obeležavanja meseca Frankofonije, izražzio duboko zadovoljstvo time što je Srbija postala kandidat za prijem u Evropsku uniju (EU) i ocenio da je to vrlo dobra vest i za Frankofoniju.

"Srbija je od 2006. godine posmatrač u Medjunarodnoij organizaciji frankofonije, a od početka marta, i tome se veoma radujem, i kandidat za ulazak u EU, u kojoj su zvanični jezici francuski i enegleski. Imajući to u vidu, uz podršku Organizacije frankofonije, brojni srpski državni službenici uče francuski i umeće pregovaranja na našem jeziku", rekao je on.

Podsećajući da je francuski zvanični jezik u 36 zemalja, Denio je kazao da se računa da 130.000 stanovnika Srbije govori francuski što je dva puta više nego 2008. godine.

"Ovakav razvoj situacije dugujemo naporima Ministarstva prosvete Srbije (...) i državnim službenicima koji pripremaju svoju zemlju za ulazak u EU, time što vladaju jednim od njenih radnih jezika", naglasio je ambasador.

"Status kandidata Srbije za EU je vrlo dobra vest za frankofoniju", zaključio je Denio.

Svečanosti u Ambasadi Francuske su prisustvovali i ambasadori Kanade, Belgije i Egipta, Roman Vaščuk, Alan Kundicki, i Ali Galal Basiuni, kao i otpravnik poslova Ambasade Bugarske, Georgi Georgijev, i prvi savetnik Ambasade Česke, Jozef Broz.

Pogledajte još