Katroga o istoriji, vremenu i pamćenju

BEOGRAD, 4. aprila 2012. (Beta) - Knjiga portugalskog filozofa i istoričara Fernanda Katroge "Istorija, vreme i pamćenje" o teoriji istoriografije i ulozi vremena i sećanja u ljudskom postojanju, predstavljena je u sredu u Beogradu.

Autor Fernando Katroga rekao je na konferenciji za novinare da je predstavljanje njegovog dela dodatni korak u susretu kultura Srbije i Portugala, koje se ne poznaju dovoljno.

On je rekao da knjiga koju je napisao posle nekoliko godina predavanja na Univerzitetu u Koimbri, predstavlja veliki napor da se napravi sinteza u poimanjima zapadne kulture o istoriji i pamćenju, kao i da se artikulišu teme kojima se stručna javnost nije mnogo bavila.

"Knjiga se ne obazire na to šta je istorija, nego na razne priče o tome šta je prošlost, jer ima raznih načina kojima se o tome piše", rekao je Katroga.

Knjigu "Istorija, vreme i pamćenje" objavio je Klio 2011. godine, a autor Fernando Katroga boravi u Srbiji od 2. do 7. aprila i učestvuje u razgovorima i predavanjima o problemima istoriografije.

Pogledajte još