Dunjiću uručena nagrada Momo Kapor

BEOGRAD, 10. aprila 2012. (Beta) - Slikaru Vladimiru Dunjiću uručena je u utorak u Skupštini Beograda nagrada za likovnu umetnost "Momo Kapor" koju prvi put dodeljuje istoimena fondacija.

Prema obrazloženju žirija, Dunjiću je priznanje dodeljeno jer se za tri decenije rada potvrdio kao autentičan likovni umetnik, a nagradu laureatu uručio je predsednik upravnog odbora Zadužbine "Momčilo Momo Kapor" akademik Matija Bećković.

Dunjić je zahvalio na dodeljenoj nagradi, kao i na nastojanju Zadužbine da održi kontinuitet izmedju umetnika koji su stvarali umetničku scenu u Srbiji i onih koji tek dolaze, kako bi se sprečilo da važni ljudi budu zaboravljeni.

On je dodao da mu je posebno drago što je dobio nagradu koja nosi ime Mome Kapora, koji je po njegovoj oceni bio "sve što on nije, ali bi voleo da jeste".

"Kad samo pomislim gde je on (Kapor) sve putovao, šta je sve video i pretočio u svoje romane i dela, osetim se pomalo kao Imanuel Kant koji je od svog rodnog mesta otišao najdalje 40 kilometara", rekao je Dunjić.

Nagrada se sastoji od srebrne plakete i novčanog iznosa. Dobitniku nagrade za likovno stvaralaštvo Zadužbina će prirediti i izložbu slika u galeriji "Kapor" na Mećavniku.

Pogledajte još