fbpx

Zrće se zatvara?!

Lokalnu inicijativu SDP-ovaca komentarisao je i ministar turizma Veljko Ostojić utvrdivši kako referendum ne znači apriori zabrana. Smatra kako meštani moraju o Zrću sami da se izjasne. "Mislim da je to pravi put da se decentralisano na lokalnom nivou o tome raspravlja", kazao je pre sednice Vlade ministar no dodao je kako je Zrće postiglo ne samo regionalnu i svetsku prepoznatljivost. "Mislim da bi to bilo šteta ali definitivno odluku o tome moraju da donesu stanovnici Novalje".

"Buka, mladi koji pijani i potpuno goli šetaju centrom grada, odlazak porodičnih gostiju i propadanje porodičnog smeštaja koji u sezoni postiže cenu od tek sedam evra, uz ostalo, posledica su razvoja Zrća čiji koncept treba hitnu promenu i oko toga građani treba da se izjasne – referendumom, poručeno je to sa skupa naziva "Novalja i Zrće – dva sveta, jedna budućnost", održanog u Novalji u organizaciji Gradske organizacije SDP-a.

Povod održavanju sastanka je činjenica da predlog Urbanističkog plana uređenja (UPU) područja Zrća nije prošao na Gradskom veću. Naime, predlog nije podržala opozicija – SDP i HSS, no i među HDZ-ovim predstavnicima je bio jedan suzdržan većnik.

"Želimo to staviti pod kontrolu, preispitati dobre i loše strane te bez politizovanja čuti glas naroda o tome što hoćemo od Zrća. Klubovi počinju da razvijaju festivalsku ponudu, što znači sve skuplja i sve značajnija imena svetske muzičke scene. Međutim, to znači jače razglase, veću buku i dolazak festivalske publike koja tu boravi tri do najviše četiri dana, ima nizak budžet, od čega najveći deo odlazi na ulaznice.

Da ne spominjemo učestala neprimerena devijantna ponašanja, uz što se ugostiteljska ponuda mora prilagoditi tom kebab i hostelskom tipu gostiju koji ne traži ni našu istoriju, kulturu, gastronomiju. Iznajmljivači dobijaju mizerne iznose za svoje usluge, a i lokalna zajednica u proračun dobija od poreza na promet alkoholnim pićima tek oko 600 do 700.000 kuna", rekao je Šuljić te dodao da takav turistički razvoj odbija svakog iole ozbiljnog investitora dok paralelno buja apartmanizacija niske klase.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.