Radomir Marković traži pomilovanje predsednika

Ministarstvo pravde i državne uprave je shodno zakonskoj proceduri, dalo mišljenje o tom zahtevu i prosledilo ga predsedništvu, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Prema zakonu o pomilovanju, ne postoji rok do kog predsednik mora da odgovori na Markovićev zahtev. Zakon takođe ne ograničava koliko puta neko može da traži pomilovanje.

Radomir Marković (67) je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i Ivana Stambolića i nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u specijalnom zatvoru u Požarevcu.

Prethodnih dana beogradski mediji prenosili su nezvanične informacije da su istražni organi ponudili Markoviću kaznu od 15 godina zatvora umesto 40 za ta dela, ako progovori o ubistvima iz vremena Slobodana Miloševića, kao što je ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

List Danas je danas objavio da je Radomir Marković razgovarao o ubistvu Slavka Ćuruvije sa istaknutim tužiocem i visokim obaveštajnim zvaničnikom prethodne vlasti.

Prethodno je list Politika objavila da je Marković iz zatvora poslao poruku da će "Srbija biti na kolenima" ako objavi saznanja iz vremena kad je bio na čelu te službe.

Izvor: B92

Pogledajte još