Čelsi prvak Evrope posle penala u Minhenu

Ovo je Čelsiju prvi trofej u Ligi šampiona.

U regularnom delu bilo je 1:1, a posle penala 5:4 za Čelsi. Jedanaesterce za Bajern nisu iskoristili Ivica Olić i Bastijan Švajnštajger, dok je u londonskom timu neprecizan bio Huan Mata.

Rivali su odigrali jedno od nauzbudljivijih finala u Ligi šampiona. Bajern je poveo u 83. minutu golom Tomasa Milera, a pet minuta kasnije izjednačio je Didije Drogba, koji je postigao i pobednički penal.

Reprezentativac Obale Slonovače mogao je da bude i tragičar, pošto je u prvom produžetku napravio penal kada je srušio Franka Riberija u svom šesnaestercu, ali ga je spasao Petr Čeh, koji je odbranio penal Arjenu Robenu.

Čelsi je neočekivano došao do finala, pošto je u drugom delu sezone smenio trenera, posle perioda neubedljive igre. Nakon toga je zaigrao sigurnije, nadoknadio poraz od 1:3 protiv Napolija, a onda napravio podvig izbacivši branioca trofeja i tada najbolji tim sveta Barselonu.

Bajern je bio bolji rival i visse je napadao, a imao je nekoliko izglednih prilika da postigne gol. Nemački velikan završio je tako sezonu bez trofeja.

Nemački tim imao je inicijativu sve vreme tokom utakmice, opravdavši ulogu favorita, zato ssto je igrao na svom terenu i četiri puta osvajao trofej evropskog prvaka.

Bajern je prvu veliku priliku imao u 20. minutu, kada je Roben prodro
i ssutirao, a CCeh je odbranio. Posle joss nekoliko poluprilika i
promassaja Riberija, Tomas Miler je iz srca ssesnaesterca iz voleja
ssutirao pored gola.

Nedugo potom Čelsi je imao prvu pravu priliku, kada je iz kontranapada Salomon Kalu iz prve ssutirao pored gola.

Pred kraj prvog poluvremena Mario Gomes imao je joss jednu dobru šansu, ali je Mario Gomes ssutirao preko gola, iako je imao vremena da se namesti.

Ništa se u stilu igre nije menjalo u poluvremenu, Bajern je napadao, a Čelsi su branili sreća i odbrana. Bavarci su imali dobre prilike u 54, 59, 70, 79. i 82. minutu, ali nijednu nisu iskoristili.

Čelsi prakticcno nije imao pravu priliku, a Bajern je konačno poveo u 83. minutu. Kada je Toni Kros primio centarssut i dodao visoku loptu na drugu stranu, na koju je natrčao Kros, glavom je uputio u zemlju, ona se odbila, udarila u prečku i završila iza leđa Čeha.

Čelsi je, medjutim, ubrzo izjednaccio posle kornera koji je izveo Huan Mata. Na njegov udarac naleteo je Drogba i silovito je glavom sproveo u mrežu.

Bajern je vech u prvom produzzetku mogao da ressi mecc, kada je Drogba nepotrebno srussio Riberija i napravio penal. CCeh je, medjutim, bio na mestu, telom je zaustavio šut Robena u desnu stranu, a onda i uhvatio loptu, sprečivši Holandjanina da da gol iz odbitka.

Poslednju veliku priliku Bajern je imao u 107. minutu, kada je Filip Lam centrirao sa desne strane, Olich je spustio ka golu, a njen let je ispratio Danijel van Bujten, possto je delovalo da će ona ući u gol, ali je samo prošla pored prečke.

Bavarci su imali prednost i kod penala, pošto je Mata promašio već prvi jedanaesterac za Čelsi. Jedan od strelaca za domaći tim bio je i golman Manuel Nojer.

Londonski tim je u život vratio Olić kada je promašio četvrti penal za Bajern, posle čega je Essli Kol doeno izjednačenje. Najveću odgovornost za minhenski tim preuzeo je Bastijan Švajnštajger, ali nije bio precizan, tako da je sva odgovornost ponovo pala na pleća Drogbe.

On je iz malog zaleta plasirao loptu u levu stranu, zbunivši Nojera i tako doneo Čelsiju dugo očekivani trofej.

Pogledajte još