Irinej: Zabraniti paradu srama!

Irinej je istakao da "u teškom i obremenjenom vremenu, kada narod na Kosovu i Metohiji golim životima brani svoj prostor, nagoveštenom paradom u Beogradu stičemo uverenje da se želi pokriti i zaseniti tragično stanje srpskog narodna na tužnom Kosovu i Metohiji".

"Pitamo se kome trebaju neredi, obračuni, sa svim mogućim posledicama ostrašćenih strana u glavnom gradu Srbije", istakao je patrijarh.

"Pitamo se, koga će srpska policija štititi i braniti? Jednu grupu nastranih, koji svoje manjinske poglede, u osnovi neprirodne, žele da nametnu ogromnoj većini, koja ne deli i ne prihvata njihovo shvatanje smisla života i ljudske slobode", naglasio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej
apelovao je na sve faktore, od kojih zavisi odobrenje za održavanje "nečasne parade", da se ona ne održi.

"Dosta nam je ponižavanja i ispunjavanja stranih želja. Ova nakaradna sloboda koju nam nudi "parada ponosa", strana je našoj istoriji, tradiciji i kulturi", ocenio je Irinej i apelovao na sve one koji nameravaju da se suprotstave paradi, ako bude održana, da to ne čine primenom sile.

"Ne može se zlo zlom pobediti, već dobrim. U konkretnom slučaju, smatramo da je najcelishodnije da učesnici parade budu počašćeni totalnim ignorisanjem. To ih može otrezniti. Molimo se Gospodu da na obe strane pobedi zdrav razum", poručio je patrijrah Irinej.

Pogledajte još