Balet "Uspavana lepotica"

Balet St. Petersburga neguje tradiciju ruske škole klasičnog baleta. Elegancija, gracioznost, duh 21. veka, savršen ples i izvođenje u kombinaciji sa uzvišenom raskošću kostima i scene, čine ovaj balet drugačijim od ostalih.

U okviru St. Petersburg Festival Baleta nastupaju vodeći umetnici St. Petersburga i baletske trupe koju čine izvođači iz najboljih baletskih pozorišta - UFA State Ballet Theater. Veza između ova dva baleta je više nego simbolična. UFA je jedan od najboljih ruskih baletskih pozorišta i nastavlja tradiciju St. Petersburškog baleta.
Jedan od najbrilijantnijih plesača XX veka, Rudolf Nureyev deo je UFA State Ballet Theatra i upravo je u okviru njega načinio prve plesačke korake koji su ga doveli do svetske slave. Balet je takođe povezan i sa imenom još jednog genija, koreografom Yurijem Grigorovichem.

Teatar često ide na turneje širom sveta i do sada su posetili više od 13 zemalja.
Prima balerine i baletani Suleymanova Guzel, Arkadis Zinovia, Gulsina Mavlukasova, dobitnice mnogobrojnih međunarodnih nagrada, deo su trupe koju vodi umetnički direktor Teregulov Shamil koji je radio sa najslavnijim plesačima današnjice kao što su Roman Rikin i Natalia Sologub.

“Uspavana lepotica” Petra Iliča Čajkovskog, prvi je od klasičnih baleta za koje je koreografije postavio legendarni Marius Petipa. Premijerno ga je izvela trupa Serge-a Diaghilev-a u Londonu 1921. Od 1939. smatra se nezaobilaznim delom na redovnim repertoarima na pozornicama širom sveta a glavna uloga izazov je za sve balerine. Na bajku o uspavanoj princezi koju hrabri princ budi svojim poljupcem, Čajkovski je iskomponovao prelepu muziku. Produkcija donosi scenu veličanstvenog dizajna koja vodi publiku do čarobne zemlje bajki i lepota. Sam Čajkovski je za svoj balet rekao „Bolje je videti ga jednom nego ga slušati stotinu puta.“

Pogledajte još