Policija i konjica obezbeđivale izložbu povodom Nedelje ponosa

Na izložbi u CZKD je prikazano 12 fotografija moderne verzije priča iz Novog zaveta na kojima je Isus Hrist u ženskoj odeći i u društvu sa HIV pozitivnim osobama, transeksualcima i gej muškarcima.

(old_image)

Fotografija: "Tajna večera" Elizabet Olson Valin

Na izložbi je ogorčeno govorila direktorka Centra Borka Pavićević. Ona je rekla da je dramatično i sramota što izložbu i događaj te vrste treba da čuva tako veliki broj policajaca.
(old_image)

"Oni koji vide u ovoj izložbi nešto skandalozno zapravo su fariseji koji su prodali Hrista", kazala je Pavićevićeva.

Izložba će biti otvorena samo jedno veče, kako je ranije bilo predvidjeno, a Beograd je prvi grad u istočnoj Evropi u kome je prikazana.

(old_image)
Na izložbi su
bili su prisutni Jovan Ćirilov, Biljana Srbljanović, javne ličnosti, pripadnici LGBT populacije i brojni novinari.

U blizini CZKD-a okupilo se više desetina pristalica pokreta Dveri i navijača koji su pevali verske, patriotske i navijačke pesme.

Predstavnik Organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović je rekao da je izložba švedske umetnice prikazana u više od pola sveta i da je svuda naišla na reakcije ali da je bila mirno prihvaćena.

(old_image)

Srpski patrijarh pozvao je premijera Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da zabrani tu izložbu, ocenivši da je ona skandalozna i da duboko vredja hrišćanska osećanja, a propagira homoseksualnost. Izložbi su se protivili i Mešihat Islamske zajednice Srbije i pokret Dveri.

Pokret Dveri najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora izložbe, zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, jer smatra da je manifestacija vredja tradicionalne religije i verske zajednice.

Dveri su najavile da će krivičnu prijavu podneti i protiv rukovodstva Centra za kulturnu dekontaminaciju koji je domaćin izložbe, kao i protiv ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića što je nije zabranio.

Pogledajte još