Srpska vlada delima dokazuje privrženost evropskom putu

“Srpsko rukovodstvo delima dokazuje privrženost evropskom putu”, rekao je File u Zagrebu na skupu posvećenom građanskom društvu u zemljama Zapadnog Balkana i dodao da “treba podstaći zamajac reformi”.

“Očekuje se da akcioni plan koji treba da ispravi nedostatke u dosadašnjim reformama bude usvojen u decembru”, izjavio je komesar.

File je rekao da su potezi Beograda u vezi sa Kosovom “ohrabrujući”, s tim što je potrebno sprovesti sporazume posignute tokom dijaloga sa Prištinom.

“Od Srbije očekujemo da se konstruktivno angažuje u dijalogu na višem nivou pod pokroviteljstvom visoke predstavnive (Ketrin) Ešton”, istakao je File, podsećajući da su uslovi koje Srbija treba da ispuni kako bi dobila datum početka pregovora definisani još prošle godine.

Cilj dijaloga je normalizacija odnosa kako bi obe strane mogle da napreduju na evropskom putu a da jedna drugu ne blokiraju, rekao je komesar.

On je najavio da će Komisija početi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom čim vlasti u Prištini ispune kratkoočnih kriterijuma koji su im zadati, ali da će u međuvremenu biti postavljeni i neki novi.

File je u svom govoru naglasio da će pregovori oSSP sa Prištinom biti vođeni “na statusno neutralan način”.

(Tanjug)

Pogledajte još