Bogataš si? Milione investiraj u zlato i dijamante i pravac Azija!

Oni koji stvaraju bogatstvo, gotovo bez izuzetka, ne žele da ga zadrže u zemlji u kojoj žive, kaže za "Novosti" dr Katarina Stefanović, direktorka za strategiju i ponudu za imućne klijente britanske "Lloyd’s" privatne banke u Londonu.

- Razlog za to nije ono što se najčešće misli, pošto je sve manje razvijenih zemalja gde nelegalno stečeni novac može da se plasira. Bogati ljudi, najčešće zbog lične bezbednosti i sigurnosti svoje porodice, svoje bogatstvo investiraju i čuvaju na drugom mestu - kaže Stefanović objašnjavajući svetske trendove u investiranju privatnog kapitala.

- U Srbiji svakako ima prostora za upravljanje sredstvima koja imaju bogati klijenti. Na neki način to je u našoj zemlji već počelo preko većih univerzalnih banaka - kaže direktorka za strategiju i ponudu za imućne klijente britanske "Lloyd’s" privatne banke u Londonu

Što šarenija korpa ulaganja van sopstvenog tržišta osnovni je savet Katarine Stefanović. Ona smatra da kapital treba plasirati i u sektore koji nisu samo finansijski. "Ovde mislim, na primer, na ulaganje u plemenite metale, što je sada izuzetno popularno. Kada imate zlatnu polugu, vi zaista imate neku realnu vrednost.“

Po njenim rečima, u svetu postaje sve popularnije i ulaganje u dijamante i da ulaganja klijenata najviše zavisi od regiona. Tako su, prema njenim rečima, klijenti u Aziji veoma zainteresovani za realnu imovinu i oni najradije ulažu u zlato, dijamante, zemljište, dok sa druge strane, u SAD su više zainteresovani za investiranje u finansijska tržišta.

Švajcarska, koja je četiri veka bila centar privatnog bankarstva, napustila je ovaj tron, centri se sele u Aziju.

Ona kaže da se i profil klijenata menja pa tako su klijenti sve mlađi, a bogatstvo nisu nasledili nego su ga sami stvorili i napominje da sve više klijenata ima u zemljama koje su do sada nosile epitet "u razvoju".

Izvor: Novosti

Pogledajte još