EU: Datum kandidature za Srbiju još sporan, odluka do kraja dana

Markulis, koja predsedava današnjim sastankom u Briselu, rekla je novinarima da će konačna odluka o tome biti doneta u poslepodnevnom delu rada Saveta i da očekuje da će još jednom biti potvrđena opredeljenost proširenju EU.

"Juče smo imali diskusiju na temu Zapadnog Balkana i ona će biti nastavljena danas. Manje ili više zaključci su već dogovoreni na nivou Korepera (ambasadorskom nivou), ali ostaje još nekoliko preostalih pitanja da bude rešeno", istakla je Markulis.

Ona je objasnila da su sporna dva paragrafa u vezi sa Srbijom i sa Kosovom o kojima još treba diskutovati.
"Ali, optimistična sam da ćemo još jednom potvrditi našu posvećenost procesu proširenja koji je jedan od najefikansijih oruđa za promovisanje mira, demokratije i vladavine prava", rekla je kiparska šefica diplomatije.

Podršku Srbiji i inicijativi da se u zaključcima Saveta odredi kao datum otvaranja pregovora jun 2013. godine pružili su, uoči konačne odluke, a uz Austriju, Italiju i Kipar, i šefovi Bugarske i Češke diplomatije. Ministar spoljnih poslova Češke Karel Švarcenberg je poručio da se nada takvom scenariju jer je "Srbija napravila ogroman napredak u razgovorima sa Kosovom i zaslužuje da bude nagrađena".

I njegov bugarski kolega Nikolaj Mladenov istakao je da je zbog vidljivog napretka potrebno dati politički signal i podstrek "Srbiji i Kosovu".
"Treba da se pokaže da je evropska perspektiva moguća kako za Beograd tako i za Prištinu", naveo je Mladenov.

Savet ministara spoljnih poslova zemalja EU trebalo bi kasnije danas da usvoji zaključke koji se, između ostalog, tiču i evropskih integracija Srbije, a spor među članicama Unije nastao je oko formulacije u kojoj će biti pomenut datum za početak pregovora, odnosno oko toga da li će datum uopšte biti pomenut.

Prema saznanjima Tanjuga iz Evropskog saveta, zemlje koje se oštro protive pominjanju bilo kakvog roka, pa i uslovnog su Nemačka, Velika Britanija i Holandija, dok Austrija, Italija i Kipar, Češka i Bugarska, smatraju da Srbija zaslužuje nagradu zbog ispoljene dobre volje u dijalogu i uspešnog početka sprovođenja sporazuma o integrisanim prelazima.

(Tanjug)

Pogledajte još