Gradonačelnik francuskog gradića Mont Sen-Mišela kaženjen jer je varao turiste

Kako tvrdi Patrik Galo, politički rival Erika Vanijea, gradonačelnik je postavio autobusku stanicu tako da milioni turista koji svake godine posećuju ovaj grad moraju da prođu pored njegovih prodavnica i restorana.

Interesantno je da Vanije, koji je na mestu gradonačelnika istorijskog gradića Mont Sen-Mišela od 1983. godine, uz odsustvo od 2001. do 2008. godine, poseduje blizu 80% poslovnih prostora na samom ostrvu, zatim 20% poslovnih prostora na obali, što mu godišnje donosi profit od oko 39 miliona evra.

Kako prenosi AFP, 2012. godine, lokalni turistički odbor, čiji je član i Vanije, zatvorio je parking na ostrvu i postavio 4.000 parking mesta na kopnu, kako bi poboljšali turističku ponudu. Otvorena je i autobuska linija koja prevozi turiste od parkinga do ostrva. Međutim, umesto da se autobuska stanica nalazi u blizini parkinga, ona se nalazi skoro kilometar dalje, zbog čega turisti moraju da pešače pored Vanijeovih prodavnica i restorana i, logično, ostavljaju novac u istima.

Iza tužbe stoji Patrik Galo, Vanijeov dugogodišnji politički rival i prethodnik na mestu gradonačelnika. Ovo je peta Galoova tužba protiv Vanijea u poslednjih nekoliko godina.

Vanije u svoju odbranu kaže da je sve uradio u interesu javnosti i da je izgradnjom autobuske stanice baš na tom mestu gde je sada uštedeo oko deset miliona evra. Pored toga, svi turisti svaki put uštede 1,5 evra na autobuskim kartama.

Pogledajte još