Vulkan Etna probuđen 19. februara: NASA snimila erupciju iz svemira

0

Deset meseci je vulkan Etna počeo da najavljuje svoje "buđenje" laganim curenjem lave da bi 19. februara, tokom 36 sati, imao tri velike erupcije. NASA je putem satelita napravila detaljnu fotografiju koju je objavila danas.

Vulkan Etna se probudio 19. februara, a erupcija je poslala lavu i dim stotinama metara visoko, u vazduh. Srećom, kako su eksperti koji nadgledaju vulkan najavili, opasnost po stanovništvo obližnjeg grada Katanije nije bilo, prenosi britanski „The Daily Mail“.

Vulkan Etna, koji se nalazi na istočnoj obali Sicilije, jedan je od najaktivnijih na svetu i skoro da je neprekidno u fazi erupcije. U januaru se znalo da će se desiti ova erupcija i da će biti veoma blizu naseljenih mesta. Međuti, zahvaljujući brojnim iskopanim tunelima lokalno stanovništvo je zaštićeno i neodustaje od života pored ovog opasnog vulkana pre svega zbog plodnog zemljišta.

Tokom erupcije, NASA je putem svojih satelita napravila detaljnu fotografiju koju je objavila danas. Kako navode, fotografija je snimljena 19. februara u 9:59h po centralnoevropskom vremenu.

Fotografija je „dorađena“ tako što je dodat veći kontrast boja kako bi se lakše uočili užarena lava, sneg, oblaci i okolno zelenilo.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.