CRKVA SE IZVINILA RODITELJIMA: Biskup na Siciliji rekao deci da Deda Mraz ne postoji

Katolička crkva izvinila se roditeljima nakon što je biskup na Siciliji na misi prepunoj dece rekao da "Deda Mraz ne postoji" i da je modernog Deda Mraza izmislila kompanija "Koka-Kola".

Pošto je biskup Antonio Staljano uznemirio mlade vernike govoreći im da Deda Mraz ne postoji, don Alesandro Paolino iz eparhije Noto izvinio se u ime biskupa i izrazio žaljenje zbog izjave "koja je izazvala razočarenje kod dece".

- Crvenu boju njegovog kaputa je odabrala 'Koka-Kola' u reklamne svrhe - rekao je biskup, tvrdeći da su namerno odabrali sliku zdravog i rumenog Deda Mraza kako bi "sebe prikazali kao simbol zdravih vrednosti".

Biskup je ove reči izgovorio tokom festivala koji se tradicionalno održava na Siciliji i koji se završava simboličnom rekonstrukcijom dolaska Svetog Nikole u Noto na konju.

Ovim svečanostima uobičajeno prisustvuje mnogo dece, a roditelji su na društvenim mrežama izrazili negodovanje zbog biskupove izjave. Pojedini su ga optužili za licemerje jer je "ubio" Deda Mraza, a istovremeno govorio o "sinu Device i Svetog Duha koji je hodao po vodi", piše "Tajms".

Neki roditelji su biskupa uporedili sa Grinčem, zelenim namćorom iz animiranog filma koji je namerio da ukrade Božić.

Međutim, biskup Staljano nije želeo da odstupi od svojih reči. Naveo je da želi da deca zaborave "Koka-Kolin" prikaz Deda Mraza i da se okrenu pravom istorijskom poreklu Božića – Svetom Nikoli.

- Ako se umesto Deda Mrazu deca okrenu Svetom Nikoli biće otvorenija za ideju pomoći jedni drugima, za ideju solidarnosti koja proizilazi iz darivanja poklona siromašnoj deci - smatra biskup. Njegova propoved je, kako je rekao, "način da se oslobodimo popularne teologija i da se povrati pravo značenje hrišćanske tradicije Božića".

Sveti Nikola, koji je živeo u današnjoj Turskoj u trećem veku, inspirisao je neke od tradicija koje danas povezujemo sa Deda Mrazom. Legenda kaže da je ubacivao novčiće u prozor siromašnih porodica i anonimno delio hranu gladnima.

Ova legenda je inspirisala i holandsku tradiciju "Sinterklasa", koji je potom na engleskom jeziku postao Santa Klaus – "Deda Mraz". U različitim kulturama Deda Mraz je prikazivan u raznim odevnim predmetima sve dok "Koka-Kola" tridesetih godina nije popularizovala njegovu crveno-belu odeću i današnji izgled.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još