Dačić: Još je ostalo da priznamo Kosovo i kažemo "radite šta hoćete"

Premijer je novinarima u Narodnoj biblioteci Srbije rekao da Srbija ostaje verna dijalogu kao jedinom načinu za rešenje, ali da situacija nije nimalo naivna, već veoma teška.

- Bićemo izloženi velikim pritiscima i manipulacijama - procenio je premijer i istakao da poziva na razum.

- Srbija je pokazala korektnost, ja ne znam šta više mi možemo da predložimo, osim da priznamo nezavisnost Kosova i da kažemo "nama se ništa ne uvažava, radite šta hoćete". Ali, šta će onda biti sa našim narodom - kazao je Dačić.

On je ponovio da u ponedeljak ide u Brisel na nastavak dijaloga, ali da ne zna o čemu uopšte on i kosovski premijer Hašim Tači mogu da se dogovore.

- Ne pitajte me šta ću da radim tamo u Briselu. Veoma je teško i ne znam - rekao je Dačić.

- Mi se slažemo samo u jednom, a to je da bi problem paralelizma institucija mogao biti rešen formiranjem zajednica opština. Međutim, oni uopšte ne žele da razgovaraju o izvršnim ovlašćenima za tu zajednicu, za njih je ta tema apsolutno neprihvatljiva, kao što su za nas neke druge teme - rekao je Dačić.

On je ponovio da je za kompromis potrebno dvoje, odnosno u ovom slučaju troje, a na pitanje kako se Brisel ponaša odgovorio je da je njihova pozicija za sada neutralna, da žele da reše problem i da EU ne nameće stavove ni Beogradu, ni Prištini.

- Oni stalno govore da neće "Republiku Srpsku" na Kosovu, ali ne znamo ko uopšte pominje Republiku Srpsku. Nadležnost zajednica opština koje smo mi predvideli su mnogo niže od nadleznosti koje ima Republika Srpska, ali postoje i drugi primeri regionalnih vlasti u Evropi - rekao je Dačić.

Premijer je poručio da je Srbija zainteresovana da se u dijalogu ostvari napredak, ali ne zbog Evropske unije i datuma za početak pregovora, već zato što taj problem treba da se reši.

- Ako neko računa da ćemo mi zbog datuma sada da popustimo i prihvatimo nešto što nije u našem državnom i nacionalnom interesu - taj ima pogrešan pristup - kazao je Dačić.

Dačić je rekao i da se najzad mora krenuti u razgovore sa Srbima koji participiraju u kosovskoj vladi, jer od njih zavisi većina u kosovskom parlamentu.

- Ovo je ključni trenutak, svi moramo da budemo jedinstveni oko toga šta tražimo - ocenio je premijer Dačić, ističući da ako niko ne razgovara sa Srbima u kosovskim institucijama, ostaje nejasno čije oni insterese tamo zastupaju.

Dačić je primetio i da je dijalog napredovao sve dok je Beograd primenjivao dogovore na koje se ranije obavezao, a da sada, kada se došlo do traženja rešenja za paralelizam institucija, postoje objektivni problemi jer Priština ne prihvata da razgovara. Istovremeno, on je ukazao i da u samoj Evropi postoji mnogo primera regionalnih vlasti koje imaju svoje izvorne nadležnosti.

Pogledajte još