Genetski modifikuju krave da ne bi povređivale farmere

Naučnici koriste tehniku genetskog editovanja za ubacivanje specijalnog DNK, poznatog po tome što sprečava rast rogova kod drugih vrsta stoke, u genom "holštajnske krave", vrste koja proizvodi najviše mleka.

Ideja je zasnovana na istraživanjima na Poljoprivednom fakultetu kod Edinburga (Škotska), koja omogućavaju naučnicima da izvode precizne izmene na DNK.

Stručnjaci Roslinovog instituta u Edinburgu sarađuju s profesorom genetike Univerziteta Minesote Skotom Farenkrugom, koji pokušava da stvori krave bez rogova pomoću ove tehnike. On je uzeo sekvencu DNK koja suzbija rast rogova i ubacio je u ćelije bika "holštajnske rase" Rendija.

- Uspešno smo stvorili milione modifikovanih ćelija. Sledeći korak je primena tehnike kloniranja da bismo neke od tih ćelija pretvorili u 40 embriona i ubacili ih za nekoliko nedelja u krdo surogat majki u regionu američkog Srednjeg Zapada - rekao je Farenkrug za “Sandej tajms”.

Dobijene životinje biće Rendijevi klonovi, ali neće imati rogove, baš kao ni njihovi potomci.

Farmeri su uspeli da eliminišu rast rogova kod rasa goveda za proizvodnju mesa kao što je “aberdin-angus”, ali im to nije uspelo kod rasa koje se gaje zbog mleka bez štetnog uticaja na prinose mleka. Mnogi farmeri prinuđeni su da mladim životinjama spaljuju izdanke rogova, što je veoma bolan postupak.

Izvor: Blic

Pogledajte još