Leb i sol - najpoznatija makedonska grupa u bivšoj Jugi (VIDEO)

Vlatko Stefanovski (gitara), Bodan Arsovski (bas gitara), Nikola Dimuševski (klavijature) i Dimitrie Čučurovski (bubnjevi), 1. januara 1976. godine osnivaju grupu Leb i sol. Ime sastava potiče od tradicionalnog pozdrava.

U studiju radio Skoplja prave svoje prve snimke, a njihova muzika sadržala je elemente rocka, džeza i makedonske etno muzike. Kako je sastav muzički sazrevao tako je uticaj džeza postajao sve slabiji. Na koncertima izvode dugotrajne klasične džez verzije tradicionalnog etno-folka kao što su "Jovano Jovanke" i "Aber Dojde Donke", što je pubilika primala sa velikim oduševljenjem.

Prvi puta nastupaju izvan Makedonije 1977. godine, kada sviraju kao predgrupa Dragi Mlinarecu u Novom Sadu. Iste godine potpisuju ugovor sa PGP-RTB. Iste godine nastupaju kao predgrupa Bijelom dugmetu na čuvenom nastupu na koncertu kod Hajdučke česme.

Iste godine objavljuju svoj album prvenac.

Drugi album pod imenom Leb i sol 2, izdaju 1978. godine.

Leb i sol postaju vrlo popularan sastav krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, a njihova prva dva albuma, na kojima se nalazi materijal dostupan za širu publiku, smatraju se najzaslužnijima za to. Iako su se svi članovi sastava pokazali kao izvrsni muzičari, Vlatko Stefanovski dolazi do najjačeg izražaja kao odličan virtouz na gitari.

Treći album pod nazivom Ručni rad izdaju 1979. godine. Nakon objavljivanja albuma Nikola Dimuševski napušta sastav radi stalnog radnog odnosa u zabavnom orkestru RTV Skoplje, a na njegovo mesto dolazi Miki Petkovski, međutim i on ih vrlo brzo 1980. godine napušta. Ostavši bez klavijaturiste, odlučili su da nastave rad kao trio i počeli su pripremati materijal za sledeću ploču.

Četvrti studijski album pod nazivom Beskonačno izdaju 1981. godine, a već 1982. godine u snimaju album Sledovanje. Sledeći album Kalabalak objavljuju 1983. godine,a 1986. godine album Zvučni zid

Sledi album Putujemo (1989. godine), a već sledeće i album Zodiac. 1995. godine izdaju svoj posljednji album Anthology. Svoj posljednji koncert sastav Leb i sol održali su 13. decembras 1995. godine, nakon kojeg se razilaze i kreću u solo karijere.
Jedanaset godina kasnije, aprila 2006. godine sastav se ponovno okuplja kako bi obelržili 30 godina svoga postojanja. Postava koja je krenula na turneju po zemljama bivše Jugoslavije bila je u sastavu Vlatko Stefanovski, Bodan Arsovski, Garabet Tavitjan i Koki Dimuševski. Vlatko Stefanovski kasnije odlazi iz sastava, a ostali članovi u novoj postavi (Arsovski, Dimuševski, na bubnjevima Srđan Dunkić i zamena za Stefanovskog Dimitar Božikov) 2008. godine objavljuju album I taka nataka, na kome u dve pesme ("Si zaljubiv edno mome" i "It's Warming Up"), a gostuje rock pevač Dado Topić.

Pogledajte još