Dodik: BiH je nemoguća država

Dodik je rekao da BiH pre svih razgrađuju neodgovorni sarajevski političari poput članova Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića koga je nazvao "političkim marginalcem".

Obraćajući se Izetbegoviću i Komšiću, Dodik je ponovio da Republika Srpska trpi nesagledive političke i ekonomske posledice zbog kolapsa u Federaciji BiH koji, kako je rekao, dovodi u pitanje i sam opstanak BiH.

Izetbegović i Komšić smatraju da je Dodikova ranija izjava da Federacija BiH košta Republiku Srpsku njen evropski put – predizborna retorika predsednika Srpske.

- Moramo se braniti od pogubne politike destruktivaca, kao što je Bakir Izetbegović, koji je svoju celokupnu političku karijeru posvetio isključivo pokušaju da reafirmiše i primjeni stavove iz knjige 'Islamska deklaracija' čiji je autor njegov otac Alija - rekao je predsednik Srpske, prenela je Radiotelevizija Republike Srpske.

On je istakao da je očigledno da Izetbegović BiH nudi budućnost "povratka u prošlost".

Upitan da prokomentariše Izetbegovićevu izjavu da "najsiromašniji stanovnici u Evropi žive na teritoriji RS i to zahvaljujući onome što radi Dodik", predsednik Srpske je rekao da je to "glupost" i da Izetbegović nema političke odgovornosti.

- 'Da mu je stalo do istine mogao je da ode u bilo koji deo Federacije i uveri se da tamo ljudi ne žive ništa bolje ili da uporedi makroekonomske podatke Republike Srpske i Federacije BiH i da shvati da Republika Srpska, ipak, bolje stoji. Ali, kad je Izetbegović uopšte govorio istinu!? Bakir Izetbegović ne može nikome da drži lekcije, a naročito ne meni, jer ga nisam ni pominjao' - rekao je Dodik.

On je ukazao da je Izetbegović predstavnik samo jednog naroda i da Srpska niti ima obavezu, niti želi da sluša njegova naklapanja.

- Nastavi li sa ratnohuškačkom retorikom i politikom, nema sumnje da će sa takvim liderom stanovnici BiH ubrzano postati najsiromašniji u Evropi - rekao je Dodik.

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još