Beogradska Noć muzeja: Magični broj 10 i gvozdena vrata otvara

U Noći muzeja, 18. maja od 18 pa do 2 sata iza ponoći, Beograd će biti podeljen na sedam zona, sve u cilju lakšeg snalaženja: Dorćol, Kalemegdan, Knez Mihailova, Trg Nikole Pašića, Bulevar – Slavija - Kneza Miloša, Topčider – Senjak – Dedinje i Zemun.

“Imamo čast da ove godine premijerno u Noći muzeja zavirimo u Jugoslovensku kinoteku, obeležimo 70 godina od smrti Nikole Tesle, predstavimo Muzej na otvorenom, budemo među inicijatorima stvaranja prvog evropskog muzeja džeza, pokažemo rezultate dve uspešne inostrane saradnje – brazilsku savremenu umetnost i nemačku fabriku specijalnih efekata ali i da najvernije i ove godine povedemo na tajnu lokaciju” ukratko je istakla svoje favorite Ana Jovanović, osnivač Noći muzeja i dodala: “Slavimo jubilej koji je vredan pažnje, jubilej koji vraća entuzijazam i inspiriše na nove početke i nove ideje”.

Jugoslovenska kinoteka premijerno u Noći muzeja, otvoriće vrata svoje nove zgrade u Uzun Mirkovoj ulici i predstaviti tri bioskopske sale, fantastičnu kolekciju filmova i kinematografske opreme. U novoj rezidenciji, posetioce očekuje prava ekskluziva – štap Čarlija Čaplina, originalna kamera braće Limijer iz 1896. godine i upečatljiva muzejska zbirka koja čuva dokaze o počecima fotografije i filma na ovim prostorima.

Muzej na otvorenom – na Novom groblju
, biće jedinstveno mesto za posetioce koji će uz stručno vođenje moći da se upoznaju sa skulpturama 130 autora svih generacija. Zainteresovani će imati priliku da obiđu spomenike i saznaju pojedinosti o Petru Kočiću, Jovanu Cvijiću, Iliji Milosavljeviću Kolarcu, Đuri Daničiću, Živojinu Mišiću, Branislavu Nušiću dok će u Aleji zaslužnih građana akcenat biti na grobovima Zorana Đinđića i Ive Andrića.

Zlatna era radničke klase na čelu sa radnim akcijama biće glavna preokupacija Narodne biblioteke Srbije
, 18. maja. Neverovatni plakati, fotografije, originalne pesme, filmovi i jedna prava praktična radna akcija očekuje sve posetioce ove kulturne institucije u Noći muzeja. Pop-rok zvezda jugoslovenske muzike, Slađana Miloševič, će kroz performans simbolično prikazati borbu protiv prvih tabua seksualnosti i nesloboda, koju je u ondašnjem društvu uspela da sruši.

Muzej primenjene umetnosti
ugostiće sve dame ali i jači pol koji gaji poštovanje prema ženskim cipelama. Čak 100 pari reprezentativne obuće, 19. i 20. veka, koju sada obeležavamo kao “retro” davno je bila apsolutni trend.

U Paviljonu Cvijeta Zuzorić
, u saradnji sa Ambasadom Brazila, u Noći muzeja premijerno svi posetioci će moći da vide izložbu savremene brazilske umetnosti koja je gostovala u prestižnom Luvru. Više od 40 radova brazilskih savremenih umetnika prikazaće svu strast i bogatstvo ove zemlje, a izložbu će upotpuniti činjenica da će posetioci moći da probaju originalnu brazilsku kafu, poslušaju koncert, upoznaju se sa kapoerom i testiraju kajpirinju.

Medija centar „Odbrana“
predstaviće impresivnu kolekciju umetničkih dela Đure Popovića. Dela Konstantina Danila, Đure Jakšića, Steve Todorovića, Uroša Predića, Bete Vukanović, Sretena Stojanovića, Miodraga Protića i drugih. Specijalno za Noć muzeja, u atrijumu Svečane sale biće izloženo nedavno restaurirano remek-delo Đure Jakšića „Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja“ iz 1855. godine.

Muzej istorije Jugoslavije
u Noći muzeja posetioce će podsetiti, a neke i upoznati, sa originalnim jugoslovenskim dizajnom. Dizajnerski kolaži i autentična scenografija ima za cilj da sećanjem prisutne vrati u zenit stare Jugoslavije i upozna sa pričama nekadašnjih industrijskih giganta.

U saradnji s Ambasadom SR Nemačke u Beogradu u Gornjem gradu Kalemegdana dešavaće se prava “Mala fabrika efekata”. Specijalni efekti kakvi se vide u filmovima - igre vatrom, vodom, maglom i svetlošću koje menjaju doživljaj realnosti.

U Vojnom muzeju
u 10. Noći muzeja glavna tema biće vojna muzika. Izložba o razvoju muzičke službe u Vojsci Srbije od XIX veka do danas i orkestar Garde Vojske Srbije će malim koncertom koračnica, marševa i vojne muzike uveseliti tradicionalno najduži red posetilaca u Noći muzeja.
Etnografski muzej u jubilarnoj Noći muzeja posetioce će uvesti u čudesni svet bajki. Domaće narodne bajke ali i zapadnoevropske, u samom centru grada, kroz scenske prikaze dočaraće atmosferu ovog čudesnog sveta.

Cena pretprodajne ulaznice za beogradsku Noć muzeja je 400 RSD, dok će na dan manifestacije karta koštati 450 RSD. Jedna karta, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na svih 60 lokacija u Beogradu. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima na Trgu republike 5,TC Ušće, blagajni Doma omladine, Knjižari Delfi SKC ali i na ostalim mestima u Beogradu i celoj Srbiji.

Nacionalni sponzor ovogodišnje Noći muzeja je Viasat History Kanal. Prijatelj jubileja je Kompanija Telekom Srbija sa brendom MTS. Beogradski sponzor je Koka Kola kompanija.
Kompletan program Noći muzeja pronađite na www.nocmuzeja.rs

Vidimo se 18. maja!

Pogledajte još