SAD osudile Evropu zbog antimuslimanskih osećanja

0

SAD su danas osudile porast antimuslimanskih osećanja u Evropi i Aziji ukazavši na ograničenja i nasilje protiv Muslimana i muslimanskih sekti. U godišnjem izveštaju o verskim slobodama Stejt department je naveo da je situacija loša u Kini, Severnoj Koreji i Mjanmaru i izrazio zabrinutost zbog rastućeg antisemitizma u Egiptu, Iranu i Venecueli, a tim povodom državni sekretar Džon Keri je postavio novog specijalnog izaslanika za borbu protiv antisemitizma, preneo je AFP.

„Antimuslimanska retorika i akcije su u porastu, naročito u Evropi i Aziji. Ograničenja vlade koja se često poklapaju sa društvenim animozitetom, često su rezultirala antimuslimanskim merama koje pogađaju svakodnevni život brojnih vernika“, navedeno je u izveštaju koji se odnosi na 2012. godinu.

Stejt department navodi da su, na primer, u Mjanmaru, funkcioneri raspirivali antimuslimansko nasilje u državi Rakine dok u Kini vlasti ne pokazuju toleranciju prema muslimanskim Ujgurima i Tibetancima.

Ograničenja za muslimane tokom 2012. bila su uvedena od zemalja poput Belgije, koja je zabranila odeću kojom se pokriva lice, do Indije gde je u nekim mestima uvedena zabrana marame, navedeno je u tekstu.

U izveštaju se, takođe, izražava zabrinutost zbog rastućeg nasilja porotiv islamskih manjina uključujući Šite u Pakistanu i diskriminacije protiv ne-sunitskih muslimana u Saudijskog Arabiji i Bahreinu.

(Izvor: Kurir )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.