Dačić: Usaglašen tekst plana za primenu sporazuma

Kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, premijer Srbije je izjavio da je planom primene osigurano da neće biti praznog hoda, da neće biti ukidane institucije dok ne budu stvorene neke nove. Dačić je najavio da će biti održane konsultacije, kako bi bila doneta odluka Vlade do kraja nedelje.

Prema Dačićevim rečima, današnjim dogovorom pokazana je ozbiljna namera da se sprovede sporazum koji je postignut u aprilu. Premijer Srbije objašnjava da plan implementacije precizira radnje i rokove u narednih nekoliko meseci, o kojima će Vlada Srbije da se izjasni do kraja sedmice.

"Mogu da kažem da se došlo do teksta o kome će se izjasniti i Vlada Srbije i vlada u Prištini i taj tekst obuhvata rokove i radnje koje treba obaviti u narednim mesecima"
, rekao je Dačić.

Premijer Srbije je rekao da tekst sadrži tri grupe pitanja i da je prva grupa prilagođavanje pravnih okvira za čiju će primenu biti utvrđene radne grupe, javlja dopisnik RTS-a.

Druga grupa je formiranje Zajednice srpskih opština, koja će biti formirana posle izbora organizovanih uz pomoć OEBS-a.

Dogovoreno je rukovodeće telo koje činiti predstavnici četiri opštine sa severa pokrajine, koji će moći da predlože Statut i regionalnog komandanta policije.

Treći deo pitanja se odnosi na način primene sporazuma u oblasti policije i pravosuđa koji bi trebalo da bude sproveden do kraja godine, kao i da će biti utvrđen broj pripadnika pravosuđa i policije koji će biti integrisan

Dačić je objasnio da u narednom periodu treba da dođe do prilagođavanja pravnih okvira, i u tom smislu će biti formirane radne grupe kako bi bili utvrđeni predlozi novih zakonskih rešenja.

Dodao je da je određen vrlo kratak rok za izmenu pravnog okvira, što odgovara srpskoj strani koja očekuje da se kosovski zakoni što pre promene u skladu sa sporazumom potpisanim aprila.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, ona bi, kako kaže Dačić, trebalo da bude formirana posle izbora na Kosovu koji će biti sprovedeni uz pomoć OEBS-a. Dogovoreno je i formiranje rukovodećeg tela koje će činiti predstavnici četiri srpske opštine, i čiji će zadatak biti između ostalog biti da pripremi nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

To telo će imati zadatak da izabere policijskog komandira u skladu sa sporazumom o normalizaciji odnosa, a takođe će koordinirati sve aktivnosti opština do konstituisanja organa zajednice srpskih opština.

Kada je reč o primeni sporazuma u oblastima policije i pravosuđa, Dačić je rekao da bi do kraja godine trebalo da bude poznato koliki će broj pripadnika policije i pravosuđa biti uvršten u strukture. "Naš cilj je da niko ne ostane bez posla", izjavio je Dačić.

"Veoma je bitno da će sastav policije i sudstva odražavati etnički sastav stanovništva opština", rekao je Dačić.

Premijer je najavio da će u narednim nedeljama biti još rundi dijaloga na visokom nivou, ali o pitanjima koja nisu obuhvaćena današnjim dogovorom.

Srpski premijer je kazao da će se dijalog s Prištinom nastaviti razgovorima o imovini raseljenih i izbeglih, o kulturnom nasleđu Srbije na Kosovu i statusu Srpske pravoslavne crkve, a, po mišljenju Beograda, treba otvoriti pitanje učešća Srba u centralnoj vlasti na Kosovu.

Plan će stupiti na snagu kada ga Vlade Srbije i Kosova potvrde i o tome pisanim putem obaveste visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton, a planira se da primena plana počne narednih dana, u okviru radnih grupa, rekao je Dačić.

Kosovski premijer Hašim Tači se prvi obratio posle sastanka i rekao da je dogovor postignut i da je napravljen je plan aktivnosti u narednih šest meseci.

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači dogovorili su se o konkretnom tekstu plana za sprovođenje sporazuma, izjavila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

U vezi s tim "oni (Dačić i Tači) će biti u kontaktu sa mnom do kraja nedelje", navela je u pisanoj izjavi Ketrin Ešton.

IZVOR: B92

Pogledajte još