U čast serije "Neven" film o Bajfordu

Generaciji današnjih pedesetogodišnjaka i nešto mlađima od njih, „Neven" je bila kultna serija za decu. Bilo je to svojevrsno televizijsko čitanje istoimenog časopisa, koji je krajem 19. veka uređivao srpski pesnik Jovan Jovanović Zmaj, a resriju režirao britanski reditelj Džon Timoti Bajford.

(old_image)

„Ovo je posao koji ne priznaje vrednosti, autoritete, niti čuva uspomene na one koji su bili značajni i veliki u našoj profesiji. Zato je retko da neko za života dobije ono što mislim da su zaslužili Ljudmila i Timoti Bajford. Uradili su ogromnu stvar za generacije naše dece", smatra generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić.

„Timoti Bajford je u suštini bio u toj prvoj ekipi i neka duša najlegendarnije televizijske serije na svetu, Monti Pajton cirkusa. A i nama je napravio 'Neven' i 'Poletarac'", rekao je autor filma Velimir Pavlović.

„Ja sam insistirao da glumci govore tekst apsolutno tačno, kako je bilo napisano. I bio je jedan tekst, Miša Tomić ga je imao, i pretposlednja reč je bila astal, ne sto. I on je uvek rekao sto, a ja sam ga vraćao. I 24 puta smo snimali, dok nije rekao astal", priseća se Bajford.

Za rođendan „Nevena" poklon reditelju je film o njegovom životu. Ugovor o koprodukciji potpisali su direktori RTS-a i Studija B.

Film će biti prikazan za 40 dana.

RTS

Pogledajte još