Rozberg pobedio u trci za Veliku nagradu Monaka

Rozberg je trku završio za dva sata, 17 minuta, 52 sekunde i 52 stotinke. To je njegova druga pobeda u karijeri, a prva za Mercedes u sezoni.

Rozberg je prikazao najbolju vožnju na uličnoj stazi u Monte Karlu, pošto je i u jučerašnjim kvalifikacijama bio najbrži.

Drugo mesto osvojio je svetski šampion Sebastijan Fetel iz Red Bula sa 3,888 sekunde zaostatka, dok je treći kroz cilj prošao njegov klupski kolega Mark Veber sa 6,314 sekunde zaostatka za pobednikom.

Bodove su osvojili i četvrtoplasirani Luis Hamilton iz Mercedesa, Adrijan Zutil iz Fors Indije, vozač Meklarena Dženson Baton, Fernando Alonso iz Ferarija, Žil Vernj iz ekipe Toro Roso, vozač Fors Indije Pol Di Resta i Kimi Raikonen iz Lotusa.

Rozberg je tako zabeležio pobedu 30 godina nakon što je njegov otac Keke trijumfovao u Monte Karlu.

Tokom trke su se u više navrata događali incidenti, zbog čega je na stazu tri puta ulazilo bezbednosno vozilo - "sejfeti kar", a u 46. krugu trka je prekinuta na 20 minuta zbog udesa u kome su učestvovala trojica vozača.

Rozberg je od početka bio u vođstvu, dobro je vozio i čuvao prednost.

U 30. krugu vozač Ferarija Felipe Masa udario je u zid, nakon čega je odustao a na stazu je ušao "sejfeti kar". To je bio 15. put u poslednjih 10 godina da se tako prekine trka u Monte Karlu.

Masa je takav incident, na istom mestu imao i na jučerašnjem treningu. Lekari su mu ukazivali pomoć pored staze, pregledali su mu vrat i desno rame, nakon čega je prevezen u bolnicu.

Trka je prekinuta u 46. krugu zbog udesa u kojem su učestvovala tri vozača. Vozač Marusije Maks Čilton naleteo je na Pastora Maldonada iz Vilijamsa koji je zbog toga udario u zaštitnu ogradu. Na Maldonada je zatim naleteo bolid Žila Bjankija iz Marusije. Bolidu je u sudaru oštećen prednji deo - "nos".

Čilton je zbog tog incidenta kažnjen gubitkom vremena – prolaskom kroz boks.

Kada je trka prekinuta, vozači su bili poređani po plasmanu koji su imali pre no što je podignuta crvena zastava: Rozberg je bio prvi, Fetel drugi, a Veber treći. U međuvremenu su vozači imali mogućnost da promene gume.

Posle 20 minuta, trka je nastavljena, a bolide je predvodio "sejfeti kar". Rozberg je u nastavku vozio sigurno i uvećavao prednost nad rivalima.

Ponovo je u 62. krugu "sejfeti kar" izašao na stazu, posle sudara Romana Grožana iz Lotusa i Danijela Rikarda iz ekipe Toro Roso, ali to nije omelo Rozberga da postigne važnu pobedu.

Rozberg je posle ove trke popravio plasman u generalnom poretku svetskog šampionata: nalazi se na šestom mestu, s 47 bodova. Prvi je Fetel sa 107 bodova, drugi je Raikonen sa 86, a treći je Alonso sa 78 bodova.

Naredna trka u šampionatu vozi se 9. juna u Montrealu, za Veliku nagradu Kanade.

Beta

Pogledajte još