"Poplavni turisti" okupirali Prag

"Imamo suviše 'poplavnih turista'. Strani turisti su pokušali da razmontiraju delove barijera na Kampi. Mogli su tako da ugroze ne samo sebe i svoj život, već i celu istorijsku četvrt u centru", kazao je vršilac dužnosti gradonačelnika Praga Tomaš Hudeček.

Barijere štite Kampu na obali reke i celu istorijsku srednjevekovnu četvrt Mala strana u centru ispod Hradčana od nabujale Vltave i reprize istorijski najtragičnijih poplava iz 2002. godine kada su Stari grad na desnoj obali i Mala strana na levoj poplavljeni.

Policija zato čuva barijere i nasipe od turista željnih takvih suvenira.

Opštinskim vlastim širom Češke glavobolju zadaju i turisti koje privlači adrenalinski sport surfovanja po nabujalim rekama, poplavljenim ulicama ili rizično splavarenje i spuštanje čamcima po Vltavi, Labi i pritokama.

Još u nedelju nekoliko nemačkih turista zabavljalo se surfovanjem na reci Berounka blizu Praga dok ih nije oterala policija, a gradske vlasti poplavljenog češkog Krumlova na jugu zemlje imaju puno posla da spreče ljude za koje je izazov da se upute čamcima na podivljalu Vltavu.

U poplavama pre 11 godina većina znatiželjnika i "poplavnih turista" samo se na veliko negodovanje poplavljenih Čeha slikala s "kulisama" potopa, ali sada se mnogi upuštaju u znatno rizičnije situacije kako bi postavili te snimke na društvene mreže ili JuTjub.

Pogledajte i kako je čehinja vozila vejbord poplavljenim ulicama.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još