Superoluja odnela četiri života, jedan dečak nestao (VIDEO)

Oluja ''Sveti Juda'' odnela je danas najmanje tri života u Britaniji i jedan u Holandiji, saopštile su tamošnje policijske službe.

Prema pisanju britanskog "Gardijana", u naletu oluje stradala je tinejdžerka iz Kenta, pošto se stablo obrušilo na montažnu kuću u kojoj je nesrećna devojčica u tom trenutku spavala.

Jedan čovek u Votfordu je stradao kada je drvo palo na njegova kola, dok se jedno dete vodi kao nestalo.

(old_image)

Foto: Beta, AP/Alastair Grant
Britanska Meterološka služba je upozorila na mogućnost rušenja stabala, oštećenja zgrada i poremećaja u snabdevanju električnom energijom i u saobraćaju, prenela je agencija AFP.

Prema prvim izveštajima, vetar velike jačine iščupao je iz korena stotine stabala na jugu Britanije, zbog čega su putevi blokirani. U zapadnom predgrađu Londona Hounslou jedno stablo se obrušilo na benzinsku pumpu i izazvalo eksploziju sa kojom se trenutno bori vatrogasna brigada.

Meteorološka služba je saopštila da je vetar koji je čupao drveće rano jutros dostizao brzinu od 160 kilometara na sat, a širom Engleske i Velsa registrovane su 152 poplave i izdato upozorenje na opasnost od još 13 poplava.

U centralnim i južnim delovima britanskog ostrva, bez električne energije je oko 220.000 domova, a na severozapadu Francuske još 30.000 domaćinstava.

Na jugu Britanije je u prekidu železnički saobraćaj pošto je oluja oborila na pruge više od 100 stabala, neki mostovi su zatvoreni, a na londonskom aerodromu Hitrou je od jutros otkazano 130 letova.

(old_image)

Foto: Beta, AP /Sang Tan
U Doverskom moreuzu, jedan trajekt sa 398 putnika i drugi sa 65 blokirani su pošto je luka Dover zatvorena zbog oluje.

Meteorolozi navode da se olujni vetar kreće s juga ka unutrašnjosti Britanije i da se očekuje da do podneva dospe do Severnog mora.

Oluja je sinoć pristigla do jugozapadne obale Engleske, a procenjuje se da bi u prvih šest do devet sati moglo da padne između 20 i 40 mililitara kiše, uz šanse za poplavu na pojedinim područjima.

Meteorolozi uz to za danas na jugu Engleske i Velsa očekuju vetar jačine 100 do 115 kilometara na sat, pri čemu bi naleti mogli da dostignu brzinu veću i od 130 kilometara na sat.

U Londonu bi moglo da dođe do velike gužve u saobraćaju tokom jutarnjih časova, budući da su kompanije za železnički prevoz “First kapital konekt”, C2C, “Grejter Anglija” i “Sadern end Getvik ekspres” saopštile da neće saobraćati dok to ne bude bezbedno, a prema prognozama meteorologa, to neće biti slučaj do najmanje devet sati.

Londonski aerodrom “Hitrou” otkazao je 130 letova, a kompanija “Eurostar”, koja upravlja železničkim prevozom ispod Lamanša, najavila je sinoć da neće saobraćati do jutros do sedam sati.

Na severozapadu Francuske je jutros bez struje ostalo čak 30.000 domaćinstava, kao posledica rušenja dalekovoda usled jakog vetra brzine od čak 133 kilometra na sat, saopštila je elektroenergetska kompanija ERDF.

Izvor: Blic

Pogledajte još