Picula: Crna Gora neće tako lako ući u EU

0

Poslanik hrvatske vladajuće Socijaldemokratske partije u Evropskom parlamentu Tonino Picula kazao je danas da će Evropska komisija biti strog kontrolor i ocenjivač pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, posebno poglavlja 23 i 24, koja se odnose na oblasti vladavine prava.

Neće biti nikakvog popuštanja i gledanja kroz prste. Proširenje nije prioritet Evropske unije i Crna Gora će vrlo brzo osetiti jednu vrstu strogoće koju nisu prošle ostale države članice”, istakao je Picula.

Prema njegovim rečima, Brisel će insistirati na vladavini prava, nezavisnom pravosuđu, slobodi medija i efikasnijoj borbi protiv kriminala i korupcije.

“To će biti najvažnija merila za ocenjivanje progresa u pregovorima. Osuđujuće ili oslobađajuće presude biće jedan od indikatora tog napretka”, kazao je Picula Radiju Crne Gore.

On je naveo da dinamika evropskih integracija neće zavisiti samo od Crne Gore, već i od same Unije, kojoj, u ovom trenutku, proširenje nije prioritet.

“Dok EU ne izađe iz senke još uvek ozbiljne ekonomske krize, proširenje neće biti prioritet”, kazao je Picula.

Ocenjujući da su bilateralni odnosi Crne Gore i Hrvatske dobri, on je rekao da Zagreb neće koristiti pitanje Prevlake za ucenjivanje Podgorice na njenom putu ka EU.

On je sugerisao da se, ipak, postigne trajni dogovor o granici dve države, bilo to bilateralno ili uz međunarodnu arbitražu.

“Na Prevlaci dobro fukcioniše privremeni sporazum. Za trajni sporazum je potrebna dobra politička volja Podgorice i Zagreba, a ako je nema, onda je tu međunarodna ekspertiza i arbitraža čiji sud treba prihvatiti, ali to u ovom trenutku nije prioritet”, smatra Picula.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.