Bulatović: "Nisam kockar, ali se kladim da Crna Gora i Srbija neće u EU"

“Nisam kockar, ali kad bih morao da se kladim, sav svoj imetak stavio bih na stranu koja tvrdi da ni Crna Gora, ni Srbija neće postati punopravne članice EU”, kazao je Bulatović. Prema njegovim rečima, pitanje je do kada će opstati i sama EU.

Sve analize pokazuju da, usled krize evra, što je, u stvari, konstrukciona greška same EU, ni ona neće potrajati u sadašnjem obliku”, kazao je Bulatović listu “Dan”.

On je naveo da se Crna Gora duže od 15 godina priprema za članstvo u EU, a i nakon toga, kako je kazao, optimisti predviđaju da će tamo stići eventualno tek za deset godina.

U pitanju je zaludan posao. Bojim se da tako neće biti u odnosu na NATO, ali to je već neka druga priča”, istakao je Bulatović.

On je kazao da je u Crnoj Gori, nakon 25 godina od antibirokratske revolucije i jedinstvene Demokratske partije socijalista, jedino što je ostalo isto jeste “ime te stranke i neprikosnoveni gazda Milo” (Đukanović).

Prema rečima Bulatovića, današnja zvanična Crna Gora nije znala šta da uradi ni sa nedavnim najvažnijim jubilejom - dva veka od rođenja Njegoša, a kamoli da se snađe u odnosu na značaj dešavanja i sopstvenu ulogu od pre samo četvrt veka, kada se desila AB revolucija.

"Bili smo lepi, mladi i pametni"
Bulatović je rekao da su “mladi ljudi sa Univerizteta” izneli smenu komunističke vlasti pre 25 godina. Mitingaške proteste pre četvrt veka, kako je Bulatović naveo u intervjuu listu Dan, izneli su mladi ljudi, pre svega sa Univeziteta.

- Zato se s pravom može govoriti i o mladosti, i o pameti i lepoti - rekao je Bulatović, podsetivši na političku floskulu o “mladom, lepom i pametnom” novom crnogorskom rukovodstvu u kome su pored Bulatovića bili i Milo Đukanović i Svetozar Marović.

Prema rečima Bulatovića, međutim, Đukanović, Svetozar Marović i sadašnja ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović Đurisić su se njemu pridružili tek kad su videli da je uspela smena stare vlasti.

Bulatović je dodao da su Đukanović i Pejanović Đurišić “bili sa druge strane barikade”, jer su bili članovi Centralnog komiteta Saveza komunista, dok je Marović bio “lokalni budvanski funkcioner”.

U tzv. antibirokratskoj revoluciji, 11. januara 1989, uličnim protestima, smenjena je celokupna vlast u Crnoj Gori, a novo rukovodstvo “mladih, lepih i pametnih” je kasnije tu činjenciu pretvorilo u politički slogan “Godine počinju januarom”.

Većina političkih analitičara danas smatra da je ulična smena bivše crnogorske vlasti bila, zapravo, državni puč, izveden po scenariju Slobodana Miloševića, sa njegovom namerom da se Crna Gora pretvori u “vazalnu srpsku provinciju”.

Foto: Medija Centar
Izvor: Blic

Pogledajte još