BORBA PROTIV MRAKA: Čekajući Godoa u Radionici Integracije!

Posle „Hodnika žutih, purpurnih, plavih“, delo Samjuela Beketa „Čekajući Godoa“ je drugi pozorišni čin slepih, slabovidih i Radionice integracije. Za razliku od prve, koja je uglavnom oslonjena na ispovestima i poeziji učesnika, ovoga puta reč je o radu na dramskom predlošku.

Režiju i adaptaciju predstave je radio profesor Nebojiša Dugalić: iako skraćena, priča zadržala je suštinu. Šestoro glumaca prenelo je publici emociju koju proizvode teške životne teme kao što su: pitanje identiteta, vremena, smisla, čelanje, slutnje sa stanovišta onih čiji su osnovni pojmovi određeni iskustvom slepila.

(old_image)

Nedeljka Ložajić nije profesionlna glumica ali je redovna na sceni Radionice integracije. Ovoga puta interptetirla je lik Estragona i otkrila nam je da je jako zadovoljna kako je predstava protekla: “Uživala sam, kao i obično kada sam na sceni. Ako je publika pokupila bar deo te naše emocije, zadzvojstvo je potpuno.”

(old_image)

Istakla je da su ranije igrali češće predstave, svakog meseca, pa su zato i bili opuštenije ali se nada da je i ova izvedba bila pristojna. Ljubav prema umetnosti neguje od ranog detinstva, kako prema glumi, tako i prema poeziji: “Smatram da je to ono što je potrebno svakom čoveku.”

Mila Gojković koja je završila Akademiju kod profesora Nebojiše Dugalića, priznala je da je imala jako veliki strah i tremu od toga kako ce funkcionisati sa ljudima koji su slepi ili slabovidi. “Sada moram da im se zahvalim, na njihovoj hrabrosti i druželjubovisti. Bez njihove pomoci ne bih mogla da se snađem.”

(old_image)

Reakcija publike na njihovu interpretaciju “Čekajući Godoa” dovoljna je da shvate da je njihova borba protiv mraka pokretač.

Pogledajte još