Sećate li se grupe Roxette?

Kada je reč o ljubavi ne treba slušati nikoga. Pravi odgovor dolazi jedino iz dubine srca. Posebno kada dvoje zaljubljenih upadnu u čestu zamku međusobne monotonije i krenu u potragu za novim partnerom. Osećanja se stavljaju na iskušenje, kao i sva sećanja koja su ostala zajednička, a koja su sakupljena tokom perioda istinskog zajedništva.

Tako su 1988. pevali članovi švedskog pop dua „Rokset” (Roxette), osvojivši na trenutak ceo svet. Autori hita „Poslušaj srce” (Listen to Your Heart) jesu Per Gesl i Mats Person. Kompozicija, skinuta sa albuma „Gledaj pažljivo” prvo je izdata u Švedskoj, u septembru 1988, da bi 1989. usledilo američke izdanje. „Poslušaj srce” ušlo je i u „Bilbordovu” listu najslušanijih i dospela je u vrh. U međuvremenu osvojila je titulu „Zlatne ploče” u Švedskoj. Interesantno je da se englesko izdanje ove kompozicije našlo u prodavnicama tek u oktobru 1989, kada je dospelo tek na 62. mesto. Ipak, reizdanje iz avgusta 1990. dovelo ju je na šestu poziciju.

Kako je jednom prilikom izjavio jedan od tvoraca Per Gesl pesma je zamišljena kao velika teška balada: „To je bio naš način da ’oduvamo’ američki FM rok zvuk do tačke na kojoj bi postao skoro apsurdan. Želeli smo da vidimo kuda će nas sve to dovesti”.

„Poslušaj srce” postala je udarna numera na svim koncertima „Rokseta” i u svim formama – od tipičnog rokerskog izvođenja do akustične balade. Time je, na neki način, „pokriven” najveći broj ljubitelja muzike, posebno onih koji vole da zabavljaju kućno društvo sa dobrim pićem i gitarom u rukama.

Grupu „Rokset” činili su gitarista i pevač Per Gesl i pevačica Mari Frederikson, potekli 1986. iz Halmštada u Švedskoj. Posle uspeha koji im je donela „Poslušaj srce” usledile su turneje i popularnost. Njihove kompozicije su već uveliko prešle granice Švedske i postale hitovi u SAD i Velikoj Britaniji, kolevkama modernog rokenrola.

Naporan rad uzeo je svoj danak. Frederiksonovoj je 2002. dijagnosticiran rak mozga. Ponovo su se ujedinili 2009, a 2011. su izdali album „Škola šarma”.

Pre nego što su pokrenuli „Rokset”, Frederikson i Gesl su imali uspešne karijere u domovini i važili su za umetnike vredne pažnje. Gesl je kao solista i kompozitor objavio tri albuma koji su dospeli na prva mesta švedskih lista. Slična sudbina pratila je i Frederiksonovu. Ujedinili su se na inicijativu menadžera njihove izdavačke kuće – Rolfa Nigrena.

„Sećam se da je Per pisao dobre kompozicije. Pomislio sam da bi on i Mari mogli dobro da se uklope. Per kao autor izuzetne muzike, a Mari je mogla da peva telefonski imenik i da to zvuči odlično. Ponosan sam što sam autor ideje o njihovom ujedinjavanju”, izjavio je jednom prilikom Nigren koji je predložio da tekstovi „Rokset” budu na engleskom jeziku.

Prvi snimak „Neprolazna ljubav” bio je i prvi uspeh. A da u svetu muzike sreća igra važnu ulogu svedoči i jedna priča. Kada su izdali treći singl „Gledaj pažljivo”, „Rokset” su još bili lokalna švedska atrakcija. Čuo ih je Amerikanac Din Kašmen koji je studirao u Švedskoj. Kada je pošao kući poneo je sa sobom ovaj album i dao ga jednoj radio-stanici u Mineapolisu. Ona je počela redovno da emituje „Gledaj pažljivo” koja se dopala slušaocima. Preuzeli su je i drugi emiteri i prva stepenica u osvajanju američkog tržištu je pređena.

„Rokset” su još aktivni i popularni.

Politika

Pogledajte još