Da li stranke smeju da vam šalju pisma?

0

Stanački štabovi nemaju pravo da zloupotrebljavaju zvanične baze podataka o ličnostima i da ih koriste kako bi lakše došli do birača, kaže Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, povodom sve češćih pisanih poziva građanima na kućnu adresu, da glasaju za neku stranku.

Birači su i na ranijim izborima dobijali na ličnu adresu pisma da glasaju za neku stranku. Praktično, svako ima pravo bilo kome da pošalje pismo. Ali suštinsko pitanje je da li je neko zloupotrebio svoju javnu funkciju da preko zvanične baze podataka dođe do nečijeg imena, statusa i adrese. Ako jeste, to se može tretirati kao krivično delo„, rekao je Šabić.

Po njegovim rećima, ako se stranka obraća, na primer, penzioneru, trudnici, socijalno ugroženima, i obećava stvari koje su vezane za takav njegov životni status, očigledno je reč o zloupotrebi nekih podataka o ličnosti. Kako kaže, takve slučajeve bi trebalo proveriti.

Lično sam podneo niz krivičnih prijava zbog takvih zloupotreba na ranijim izborima, ali to nije dalo efekta. Ipak, i građani bi trebalo da se bore protiv te pojave„, rekao je Šabić.

Izvor: Novimagazin
Foto: Ilustracija/sxc.hu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.