Čeka se premeštanje Ivanovića

Foto: Beta

Podsetimo, sudsko pretresno veće potvrdilo je juče odluku da se Ivanović, koji već nedelju dana štrajkuje glađu u samici u prištinskom zatvoru, prebaci u pritvorsku jedinicu u Mitrovici.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je danas da je vanpretresno veće Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici donelo odluku da lider Gradjanske inicijative SDP mora odmah biti premešten iz pritvora u Prištini u pritvor u Mitrovici.

"Vanpretresno veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici potvrdilo je odluku prepretresnog sudije o premeštaju Olivera Ivanovića u pritvorni centar u Mitrovici", rekla je Nikolić Solomon u izjavi Tanjugu.
„Vanpretresno veće istaklo je da odluka mora da bude sprovedena odmah pa su u toku planovi za njegov premeštaj“, naglasila je portparolka Euleksa.

Prepretresni sudija je u svojoj prvobitnoj odluci ocenio da nema bilo kakvog bezbedonosnog rizika za Ivanovica tokom žžalbenog pretresa ni bilo kakvih pravnih razloga koji bi sprečili premešaj Ivanovica u pritvroni centar u Mitrovici, kazala je Nikolić Solomon.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da bi premeštaj Ivanovića predstavljao elementarnu pristojnost i brigu o njegovoj bezbednosti.

Vulin je novinarima u Požarevcu rekao da Ivanović u zatvoru u Kosovskoj Mitovici bar neće morati da se plaši za svoju bezbednost kad izađe iz ćelije. On je istovremeno naglasio da se borba za prava Ivanovića i ostalih uhapšenih Srba ne završava time, podsetivši da je Vlada Srbije dala garancije da se i oni puste da se brane sa slobode.

"Mi ćemo biti i dalje uporni i tvrdoglavi kao što smo bili i do sad, kad su u pitanju prava Srba i njihova bezbednost, i nastavićemo da se tako ponašamo i ubuduće", rekao je Vulin.

Ivanović je uhapšen 27. januara, zbog sumnje da je učestvovao u zločinima 1999. i 2000. godine, uključujući i teško ubistvo. On je pre sedam dana stupio u štrajk glađu zahtevajući da bude premešten u pritvorsku jedinicu u Mitrovici. U pritvorskoj jedinici u Prištini Ivanović je, kako je potvrdila njegova supruga Milena, od subote bio u izolaciji.


B92

Pogledajte još