EVO KAKO JE OBOREN: Detaljna analiza pada aviona u Ukrajini!

Iznad istočne Ukrajine juče se na letu MH17 srušio putnički avion Boing 777-200ER malezijske avio-kompanije “Malaysia Airlines” koji je leteo na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur. Poslednji podaci govore da je poginulo 283 putnika i 15 članova posade.

Avion je nestao sa radara oko 17 časova i 15 minuta po lokalnom vremenu prethodno letevši na visini od 10.000 m. Pao je u selu Hrabove blizu mesta Torez, u Donjeckom regionu na svega 40 km od ukrajinsko-ruske granice.

U pitanju je oblast u kojoj se još uvek vode borbe ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika. Za sada nema sa sigurnošću potvrđenih informacija šta je uzrok pada ovog aviona ali je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjim poslova saopštilo da je avion oboren od strane pobunjenika i to raketnim sistemom Buk.

Proruske snage sa druge strane optužuju Ukrajinu da je oborila avion. U komentarima većine ukrajinskih i zapadnih medija za navodno obaranje se ne optužuju samo proruske snage samoodbrane već se indirektno čak i direktno za ovu nesreću optužuje i Rusija.

U moru različitih informacija za sada je teško oceniti šta je istina dok je svakako potrebno izvršiti opsežnu i detaljnu istragu o padu aviona kako bi se utvrdio pravi uzrok i kako ne bi došlo do daljeg pogoršanja odnosa Zapada i Rusije.

Civilne vazduhoplovne vlasti Ukrajine zatvorile su 8. jula ovaj deo vazdušnog prostora Ukrajine ali su izuzetak avioni u tranzitu koji lete na visinama preko 7900 metara. Nakon jučerašnje nesreće mnoge svetske kompanije najavile su da neće leteti preko Ukrajine dok god tamo traju sukobi.

Oružani sukob u Ukrajini između vladinih snaga i proruskih milicija samoproglašene države Novorusije koja obuhvata Donjecki i Luganski region istočnog dela Ukrajine, ne jenjava a kako vreme prolazi postaje sve žešći i ozbiljniji.

Napadi ukrajinskih vojnih formacija pre svega na naseljena mesta postaju sve obimniji uz upotrebu avijacije i artiljerije dok proruski pobunjenici prerastaju u sve bolje opremljenu i organizovanu vojsku koja pruža veoma jak otpor i nanosi velike gubitke vojsci Ukrajine.

Nakon pada malezijskog aviona očekivano je da će intenzitet sukoba opasti dok bi se konkretno u reonu pada letelice sukobi mogli čak i prekinuti do okončanja istrage.

Opolčenici, kako zovu proruske milicije, su kao što smo već rekli sve bolje opremljeni pa ih tako danas na fotografijama i snimcima možemo videti u posedu tenkova, oklopnih transportera, samohodnih haubica, samohodnih višecevnih lansera raketa i PVO sistema.

Oni danas predstavljaju ozbiljan faktor u ovom sukobu. Radi se uglavnom o zarobljenom naoružanju ukrajinske vojske mada ima informacija da je manji deo toga došao iz Rusije.

Još pre početka većih sukoba pobunjenici su zaplenili i veću količinu lakih prenosivih sistema protivvazduhoplovne odbrane, pre svega sistema Igla. Ovim sistemima su za dva i po meseca rata naneli relativno velike gubitke ukrajinskoj armijskoj avijaciji ali i ratnom vazduhoplovstvu.

Iako su opolčenici prijavili obaranje velikog broja aviona i helikoptera što je verovatno nerealno, smatra se da su Ukrajinci za sada izgubili desetak helikoptera. Svi su uglavnom pogađani sa već pomenutim lakim prenosivim sistemima PVO Igla.

Međutim, 14. jula je u reonu pograničnog punkta Izvarino oboren transportni avion An-26 koji je leteo na visini 6200-6500 metara što je izvan dometa sistema Igla.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane smatra da su pobunjenici oborili ovaj avion raketnim sistemom Buk u čiji posed su došli 29. juna zarobljavanjem sistema PVO Ukrajine.

Nije poznato da li pobunjenici vladaju ovim sistemom i da li imaju obučene posade. Mnogi sumnjaju da su možda prisutne i ruske posade dok drugi izvori tvrde da pobunjenički Bukovi nisu operativni.

telegraf

Pogledajte još