Islamski ekstremisti se pojavili i na Kosovu

Prema izjavama bezbednosnih analitičara, bezbednosne institucije treba da preduzmu posebne i sveobuhvatne mere kako bi se sprečio ekstremizam na Kosovu.

Eksperti savetuju "kosovskoj tajnoj službi" da formira poseban sektor pored onog za borbu protiv terorizma koji bi se bavio isključivo pitanjem ekstremizma.

Poznavalac vojnih i bezbednosnih pitanja Naim Maljoku je rekao za Radio Slobodna Evropa da u okviru sektora za borbu protiv terorizma treba da se formira "podsektor ili direktorat koji ce se baviti samo istragom ljudi koji bi eventualno bili ukljuceni u ekstremističke akcije.

S druge strane direktor Centra Kosova za bezbedonosne studije Fljorian Ćehaja smatra da je opasnost kojim se suo;ava Kosovo od strane islamskih radiklannih grupa već poznata.

"Ovo pitanje sada je sa nižeg prešlo na najviši nivo opasnosti. Mislim da je u tome zakazao trougao policija-tuzilaštvo-sudstvo jer nisu uspeli da dovrše mozaik istraga", kazao je Ćehaja.

On smatra da prištinske bezbedonsne i pravosudne institucije imaju indikacije i informacije da određene radikalne grupacije imaju potencial za upotrebu sile na Kosovu sa krajnjim ciljem preuzimanja vlasti i savetuje posebne mere opreza na međunarodnom aerodromu u Prištini.

Izvor: B92

Pogledajte još