Recital miljenika festivalske publike Stefana Milenkovića!

Svetski poznati violinista Stefan Milenković karijeru je započeo veoma rano, nastupivši prvi put uz orkestar kao šestogodišnjak, dok je na Igrama prvi put nastupio 1986. godine, sa samo 9 godina. Festivalskoj se publici uvek rado vraća, pa će tako ovog leta na Igrama nastupiti osmi put. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja, a među nagradama koje je osvojio, ističe se i Orlando za nastup na Dubrovačkim letnjim igrama 1990. godine.

Štićenik čuvene Doroti DeLai, Milenković je jedinstven umetnik izuzetno produktivne i dugotrajne scenske prisutnosti, profesionalizma i kreativnosti. Njegova muzička filozofija, kao i životni stil odražavaju istinsku definiciju eklektičnost. Kroz istraživanje opšteljudskog i muzičkog nasleđa i iskustva maestro Milenković nastoji se direktno povezati sa publikom i ponuditi joj zabavne, podsticajne, energične i uzbudljive izvedbe.

Ovom prilikom prati ga Roan de Silva, poznat po saradnji s violinskim virtuozom Itzhaki ​​Perlman, s kojim redovno održava solističke koncerte širom sveta, ali i po saradnji sa svim renomiranim violinistima današnjice. Rado je viđen gost u Beloj kući, gde je 2012. godine, na poziv predsednika Baraka Obame, nastupio u čast Shimona Peresa; a 2007. godine svirao je za kraljicu Elizabetu na državnoj večeri domaćin koje je bio predsednik George V. Bush. Godine 2015. premijer Šri Lanke pozvao je svog sunarodnika, Rohana de Silvu, da nastupi pred američkim državnim sekretarom Džonom Kerriju tokom njegovog istorijskog posete de Silvinoj domovini.

Na programu recitala je čuvena Tartinija Sonata za violinu i klavir u g-molu poznatija kao Đavolji triler, Betovenova Sonata br. 7 u c-molu, Sarasatea Introdukcija i Tarantella, zatim Legende Vieniavskog te Valse-Scherzo Čajkovskog. Ulaznice za koncert dostupne su na blagajnama u prizemlju Festivalske palate (Od siguro 1) i u LUZIA te na ulazu 1 sat pre početka programa.

Pogledajte još