ZASTAVA LIBERTAS PODIGNUTA NA TVRĐAVI SV. IVANA: Svečano otvorene 71. Dubrovačke letnje igre

Podizanjem zastave Libertas na tvrđavi Sv. Ivana, 10. jula su u Gradskoj luci Dubrovnik svečano otvorene 71. Dubrovačke letnje igre, koje će se tradicionalno održati od 10. jula do 25. avgusta na trinaest scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika. Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek i drugi visoki zvaničnici, ceremoniju su pratili s broda Zrinski, a ostala publika otvaranje je pratila sa zidina, s rive te s brodića u luci, uz pridržavanje epidemioloških mera socijalne distance.

Scenario i režiju ceremonije potpisala je Marina Pejnović, a učestvovali su Festivalski dramski ansambl kojeg je predvodila Linda Begonja u ulozi Negromanta, Folklorni ansambl Linđo i brojni volonteri. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom dirigovao je Tomislav Fačini, a Džez orkestrom HRT-a Miron Hauser. Nastupili su i pijanista Aljoša Jurinić, mecosopran Dubravka Šeparović Mušović, bariton Fabijan Komljenović, te Ivan Bonačić na saksofonu. Kraj svečanosti obeležio je tradicionalni vatromet.

U 47 festivalskih dana, 71. Igre će publici predstaviti gotovo 50 dramskih, muzičkih, plesnih, folklornih i drugih izvođenja, a već večeras s početkom u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora, muzički program Igara otvara pijanista Aljoša Jurinić klavirskim recitalom "Spomenik Beetovenu", a izvešće Sonatu br. 21 u C-duru i Andante favori, ali i dela Šumana i Mendelsona komponovana u svrhu podizanja spomenika Beetovenu u njegovom rodnom gradu Bonu.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još