„Glembajevski SVET“ U DUBROVNIKU: U Umetničkoj galeriji počele probe za prvu dramsku premijeru!

0

Nakon višemesečnih pokusa u Zagrebu, probe za prvi premijerni dramski naslov 68. Igara Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, počele su sinoć u Umetničkoj galeriji u Dubrovniku gde će ovaj naslov pred festivalskom publikom biti premijerno izveden 6., 7., 8., 9. i 10. avgusta.

Glumački ansambl predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembajevi, Anja Šovagović Despot kao baronica Kasteli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea. Bojana Gregorić Angelika je Fabriczi je Damir Lončar, Puba Mladen Vujčić, Vladimir Posavec Tušek igra dr. Altmann, a Amar Bukvić Silberbrandta. Robert Bošković u ulozi je Ballocsanszkog, Lujo Kunčević Olivera, dok Perica Martinović igra više uloga. Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, muziku je komponovao Zlatko Tanodi, a koreografiju napravio Staša Zurovac.

Ovo Krležino kapitalno delo prvi je put u istoriji na repertoaru Dubrovačkih letnjih igara, a prvi se puta njime bavi i reditelj Zlatko Sviben koji je tim povodom o tematici drame zapisao kako je „zatvoreni glembajevski svet svakako i jedan dosta čvrsti mitski svet, svet koji se kontinuirano temelji na relacijama spram Porodice i spram Žene, ali isto tako i spram Smrti. „A kako se taj zatvoreni glembajevski svet uklopio u ambijent Umetničke galerije, publika će na 68. Igrama imati prilike saznati 6., 7., 8., 9 . i 10. avgusta, svako veče s početkom u 21:30 sati.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.