PREPORUKA ZA DANAS: Žarko Stepanov - knjiga, film, predstava, izložba, koncert

Njegova pojavljivanja na sceni su uvek propraćena uz najbolje moguće komentare, a njegov talenat posebno je vidljiv u predstavama "Briljantin" i "Jadnici". Smatra da je njegov najhrabriji potez upravo to što je napustio svoj grad i otišao u Beograd kako bi se osamostalio. Svira kontrabas, klavir i gitaru i zna da kaže "volim te" na 78 jezika! Ne postoji konkretna uloga koju priželjkuje u životu. Žarko želi različite role, ali mu je bitno da radi posao koji voli. Razni mjuzikli, komedije, drame koje igra proširuju mu vidike, a često mu neka nova uloga donese mogućnost da ispolji svoje dodatne talente ali i da nauči nešto novo. Njegova poruka svima jeste da čitaju što više, da putuju, slušaju različitu muziku i upoznaju nove ljude, a našim čitaocima danas daje 5 preporuka.

Foto: Promo

KNJIGA "DRAGAN GAGA NIKOLIĆ GOSPODIN MANGUP"

Nikad nisam imao omiljenu knjigu. Toliko je fantastičnih knjiga napisano, koje sam pročitao, kao i one koje ću jednog dana tek da pročitam, a i one, koje za života, nažalost neću stići, tako da je to teško pitanje. Ipak, preporučio bih knjigu, za koju sam siguran da ćete je voleti, jer mislim da ne postoji neko ko nije voleo, cenio i poštovao Dragana Nikolića. Pri pomisli na Dragana, uvek se setim njegove anegdote iz bifea "Ateljea 212". "Imaš li pivo?", upita Dragan. "Imam", odgovori konobar. "Je l' ti 'ladno?", ponovo upita Dragan. "Jeste", odgovori konobar. "Onda obuci nešto, a meni daj viski", sa osmehom završi Dragan. Saznajte kako je počinjao, kako je stvarao, što na filmu i televiziji, što u pozorištu. Jednostavno, upoznajte Gospodina mangupa!

www.laguna.rs

Foto: Promo

FILM "SVEČANA OBAVEZA"

Film "Svečana obaveza" je jugoslovenski televizijski film iz 1986. godine. Režirao ga je Božidar Nikolić a scenario je napisao Siniša Kovačević. U ovom filmu sam prvi put čuo predivnu kompoziciju "Slavujev poj" (pesma rastanka), koju izvode tamburaši u filmu. Kasnije sam je i sam mnogo puta odsvirao sa svojim muzičarima i svaki put bih se setio monologa velikog Bate Živojinovića. Film je na mene ostavio jak utisak jer sam shvatio kako sudbine mogu da se prepliću i zapravo pokazuju suštinu života. Pored Bate, igraju i Žarko Laušević, Slavko Štimac, Mira Banjac, Ljiljana Blagojević...

www.imdb.com

Foto: Promo

PREDSTAVA "JADNICI"

Roman "Jadnici" Viktora Igoa, pročitao sam u jednom dahu. Potpuno sam bio očaran pričom, kao i samim načinom na koji piše. Temeljno opisivanje likova, kao i događaja, nisu mi dozvolili da prestanem da mislim o tome. Ovo uzbudljivo delo ugledalo je svetlost dana i u našem Beogradu. Na moju veliku radost deo sam ansambla koji ovu predstavu uspešno izvodi već punih 10 godina na sceni pozorišta "Madlenianum".

operatheatremadlenianum.com

Foto: Promo

IZLOŽBA "EDGAR DEGA: TRENUCI POSMATRANJA"

Često odlazim na izložbe. Mislim da je to važno i za moju profesiju. Skoro sam pogledao i izložbu "Zaostavština Olje Ivanjicki" u Istorijskom muzeju, koju takođe toplo preporučujem. Kroz postavku izložbe "Edgar Dega: trenuci posmatranja" mogu se pratiti dramatični procesi modernizacije Pariza, ali i Beograda. Istorijat i put umetničkih dela Edgara Dega govori o burnim, često i tragičnim istorijskim zbivanjima, ali pre svega o kulturnoj klimi koja je obeležila Evropu kao i naše društvo.

www.sanu.ac.rs

Foto: Promo

KONCERT "STING 57TH & 9TH TOUR"

Stinga slušam ceo život. Imao sam već prilike da ga uživo čujem jedne godine na Exit festivalu. Sting mi je kompletan muzičar. Komponuje, piše, svira nekoliko instrumenata, peva na različitim svetskim jezicima i imam utisak da stalno istražuje i uči nešto novo, kad je u pitanju muzika.

www.kombankarena.rs

Autor: Nina Dotlić
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još