NOVI OBAVEZAN DOKUMENT PRVI PUT U SRBIJI: Uvode se posebne knjižice za trudnice

U medicinsku dokumentaciju prvi put se u Srbiji uvode knjižice za trudnice. U novom dokumentu, na 32 strane, koji će, saznaje se u Ministarstvu zdravlja, već do kraja nedelje biti distribuiran porodilištima, vodiće se kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj, i prethodnim trudnoćama, što znači da će se upisivati svaki pregled i analiza, kao i terapija. I to sa potpisom i faksimilom lekara, jer će trudnička knjižica biti i sudsko-medicinski dokument.

Za početak je odštampano 12.000 knjižica za trudnice. One se uvode u okviru pilot-projekta, a najverovatnije će biti predstavljene na otvaranju porodilišta u Čačku, pišu Novosti.

- Najveća prednost knjižice za trudnice je što će svi medicinski podaci biti sistematizovani na jednom mestu, i gde god da se trudnica pojavi akušer će imati kompletan uvid u rezultate - kaže dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac, koji je i nosilac ovog projekta.

- U slučaju nekog hitnog stanja, ne daj bože saobraćajnog udesa, i lekar opšte prakse iz knjižice će moći da utvrdi kolika je trudnoća, da li je rizična, koju terapiju trudnica uzima... Spremni smo da, odmah posle promocije 18. decembra, uvedemo knjižice za trudnice u Kliničkom centru Kragujevac, i opštim bolnicama na teritoriji šest okruga u ovom delu Srbije, što je oko dva miliona ljudi - kaže dr Sazdanović.

Knjižica za trudnice biće obavezan dokument, i trudnica bi uvek trebalo da je ima uz sebe. Uvođenjem knjižice prvi put se među preglede koje treba obaviti u trudnoći uključuje i pregled lokomotornog sistema, unutrašnjih organa...

U knjižicu za trudnice upisivaće se bukvalno svi podaci i nalazi kako iz državnih ustanova, tako i iz privatne lekarske prakse. To će, veruje se, biti dragoceno za akušere jer je u Srbiji prilično rasprostranjena praksa da žene trudnoću vode u privatnim ordinacijama, a kod lekara u državnom zdravstvu odu uglavnom samo da otvore bolovanje, pa su im svi nalazi u vezi sa za trudnoćom "rasuti" u raznim izveštajima.

- Indikacije za preglede i analize utvrđivaće ginekolozi i akušeri, i nikakve restrikcije u obimu pregleda ili analiza neće biti - kaže dr Sazdanović. - Kad god lekar proceni da trudnica treba da uradi neku analizu ili pregled, to se neće dovoditi u pitanje.

Izvor: Kurir.rs/Večernje novosti

Pogledajte još