EXIT počinje svoju ofanzivu na svim frontovima!

Alice Merton, irsko-nemačko-kanadsko-britanska muzičarka koja je prava senzacija u svetu učmale muzike, dolazi kao jedan od hedlanjera ovogodišnjeg Exita. Mlada pevačica pleni svojim skromnim i namerno neprovokativnim izgledom, u moru vulgarnosti izdvajajući se savršenim pop pesmama i glasom. Kao mešavina The Kills, Florence + The Machine, sa zaraznim rifom u “No Roots” kao u Seven Nation Army, Alice će biti sveža krv koja će, nadamo se, prokrviti močvaru popularne muzike nastale 2013. Za njom slede odlični i energični Dog Eat Dog, kao i art-pop atrakcije, Fever Ray iz Švedske, i Sevdaliza, koju možemo nazvati grubo “iranskom ženskom verzijom Massive Attack za 21. vek”. Ako vam je žao što niste čuli Boba Marleyja jer ste premladi, tu je Ziggy Marley, njegov sin, prigodno nazvan po Bowiejevom alter-egu. Ne treba zaboraviti ni sjajne londonske Slaves, verziju elektropunka koju praše samo dva čoveka, i koji su osvojili Zagreb prošlog leta, a sada nam dolaze da osvoje i Petrovaradin.

U svom drugom izdanju, Sea Star u Umagu, krajem maja, daje nam opaka imena: Hurts, stari favoriti Exita koji su 2014. bili baš na Petrovaradinu a 2016. na Sea Danceu, sada su na Sea Staru! Tu je i vreli londonski trio Disciples, te francuski dvojac sa zaraznim pesmama Ofenbach! Kako bi žurka bila još intenzivnija, pored plesnih, zatrešće nas i hip-hop beatovi strahovite postave koju vode zagrebački velikani Tram 11,  balkanski rep otac Edo Maajka, kao i jedina prava hip-hop "keva" Sajsi MC, te omiljeni dalmatinski Dječaci i neprikosnoveni splitski pobednik Krešo Bengalka. Robin Schulz će značiti onima koji vole DJ sessione.

Festival 84 koji će se održati na Jahorini, biće pre svega okrenut borderskoj muzici i elektronici, a najjače ime je Asian Dub Foundation, a tu su i britanske superzvezde Sigma, čuveni aktivistički kolektiv i velika londonska grupa Asian Dub Foundation, apsolutni klupski hitmejkeri Mahmut Orhan, Burak Yeter, te ruski DJ duo Filatov & Karas čiji hitovi broje milijardu YouTube pregleda! Za prave techno i house maratone na planini biće zadužena lista koju predvodi slovenački "techno otac" Umek, te proslavljeni holandski DJ mag Patrice Bäumel, ali i najtiražniji techno duo na Balkanu, banjalučki tandem Mladen Tomić i Siniša Tamamović! Regionalne rok superzvezde Van Gogh dolaze na Jahorinu da okupe publiku iz svih krajeva i donesu malo gitara a žestoko će biti i uz neprikosnovene regionalne repere kao što su Bad Copy, te Frenkie, Kontra i Indigo, ali i trenutno najslušaniji mangupi Helem nejse!

Foto: Promo

Pogledajte još