CRNA GORA 2018: Spremno dočekuje goste iz celog sveta

Respektabilni inostrani mediji iz Golfskog regiona, Kine, Australije, Turske, Velike Britanije, Nemačke, Španije, Francuske i Italije pisali su i u prethodnoj godini o Crnoj Gori kao idealnoj destinaciji za odmor na moru, za aktivni odmor u prirodi i nacionalnim parkovima, kao i destinaciji "za drugi dom" tj. idealno mesto za kupovinu nekretnine.

RAZNOVRSNOST PONUDE

Teško da i najizbirljiviji gosti mogu da ostanu ravnodušni pred toliko raznovrsnim izborom koji nudi Crna Gora, posebno tokom letnjih meseci.

Budva - Neprikosnoveni centar zabavnih događaja. Predivne plaže, dobra gastronomska ponuda brojne manifestacije su samo deo onoga što privlači veliki broj turista da posete ovaj grad. Ove godine preporučujemo turistima da posete i zaleđe Budve, uživaju u šetnji "Jegorovim putem" koji spaja morsku obalu i vrh Čelobrda, da uživaju u ponudi Aqua parka, da posete rekonstruisani antički mozaik u crkvi "Santa Maria in Punta".

Ulcinj - Na nekoj od brojnih peskovitih plaža ulcinjske rivijere zaista je poseban doživljaj oprobati se u kite surfingu ili iskusiti čari lokalnih specijaliteta uz koje će posetioce, kao malo gde ugostiti ljubazni domaćini. Za sve one koji se odluče da ovog leta posete Ulcinj pozivamo da prošetaju do starog grada Šasa u blizini Šaskog jezera. Za ljubitelje ptica tu je Ulcinjska solana gde je registrovano 240 vrsta ptica, što je oko 50% ukupnog broja vrsta ptica u Evropi, među kojima ima i veoma retkih pelikana, kormorana, dugonogih prudnika...

Bar - Dve čarobne obale barske opštine, Jadranskog mora i Skadarskog jezera, spremne su da zadovolje raznovrsne ukuse turista. Osim sunca i mora, Bar je poznat i po maslinama, maslinovom ulju, crmničkom vrancu.

Kotor - Draž Kotora čini zamršeni splet uskih, krivudavih uličica i nepravilnih trgova. Zbog autentičnosti i kulturno-istorijskih vrednosti, Kotor se nalazi na listi Uneska kao deo svetske kulturne baštine. Turistima koji ovog leta borave u Kotoru preporučujemo da posete barokni gradić sa predivnim palatama, Perast, Rimske mozaike u Risnu, kao i mesto Lipci poznato po praistorijskim crtežima jelena na steni.

Tivat - Omiljeno odredište kako domaćih tako i inostranih turista. Tivat je postao prepoznatljiv brend i za brojne najluksuznije brodove i jahte. Posetioce ovog mondenskog mesta pozivamo da prošetaju do renesansog letnjikovca Buća u centru grada, da obiđu Solila jedinstveni ornitološki rezervat ili Gornju Lastvu sa predivnim pogledom na Tivatski zaliv.

Herceg Novi - Savršeno mesto za knjigu, film, slike i muziku. Pored dobro poznatih hercegnovskih tvrđava i izletišta za ljubitelje aktivnog odmora tu su planina Orjen sa mnogim obeleženim stazama, ostacima utvrđenja i endemskim biljnim vrstama, ili selo Žlijebi koji predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu sa brojnim vidicima na ulaz u Boku.

Pored uživanja u moru i suncu Crna Gora nudi obilje mogućnosti i za aktivan odmor. Ljubiteljima netaknute prirode preporučujemo:

Lipska pećina - Za pravo osveženje tokom letnjih vrućina, preporučujemo izlet u Lipsku pećinu koja se nalazi u neposrednoj blizini Cetinja, a na pola sata vožnje od Budve ili Podgorice. Reč je o čudesnoj galeriji podzemnih dvorana, izuzetne speleološke vrednosti, gde je temperatura uvek između 8 – 12 stepeni Celzijusa.

Vinogradi i vinski podrumi - Crna Gora je poznata i po dugoj tradiciji proizvodnje vina. Oblast Crmnice, u blizini Skadarskog jezera je najpoznatiji vinogradarski kraj. Male porodične vinarije predstavljaju najbolju priliku za degustaciju vina od autohtonih sorti grožđa, uživanje u nacionalnim specijalitetima i prirodnim lepotama, u autentičnom seoskom ambijentu. Za ljubitelje vinogradarstva nezobilazna je poseta jednom od najvećih i najlepših vinograda u Crnoj Gori kompaniji Plantaže 13. jul. Nalazi se na tridesetak kilometara od Jadranskog mora, pored Skadarskog jezera na površini od 2.300 hektara, sa oko 11.5 miliona čokota.

Nacionalni parkovi – Durmitor, Skadarsko jezero, Lovćen, Biogradska gora, Prokletije, pružaju prijatan boravak u netaknutoj prirodi sa mnoštvom mogućnosti za aktivan odmor. Pešačenje i biciklizam, rafting, kajaking, šetnja tematskim i edukativnim stazama, sportski ribolov, posmatranje ptica su samo neke od aktivnosti u kojima posetioci mogu uživati.

Etno sela, pešačenje i biciklizam, rafting - Dan, noćenje ili višednevni boravak u nekom od brojnih eko sela nudi najviše onog "drugačijeg". U njihovoj blizini su obično i planinarske i biciklističke staze, reke ili jezera za krstarenje ili rafting. Eko-etno sela nude domaću kuhinju, lokalne specijalitete, ali i pomoć u upoznavanju okoline.

Kanjon Nevidio - Za sve ljubitelje adrenalina i prirodnih lepota domaćini organizuju prolazak kroz kanjon uz potrebnu opremu i vodiča.

Panoramski putevi – Šarenoliku ponuda severa i juga Crne Gore povezujemo Panoramskim putevima. Ovog leta pozivamo turiste da ne propuste dve panoramske rute i to: Krug oko Korita u blizini Podgorice i Dvije čarobne obale koja povezuju barsku rivijeru sa Skadarskim jezerom.

PLAŽE

Turiste i posetioce crnogorskog primorja ove sezone dočekuje 438 uređenih kupališta koja će već u maju biti ogranizovana na preko 100 prirodnih peskovitih i šljunkovitih plaža i brojnim izgrađenim kupalištnim površinama. Od ukupno 438 uređenih kupališta, prema nameni, 380 su javna kupališta, 45 su hotelska kupališta, 7 kupališta imaju specijalnu namenu kao što su nudistička/ženska, kupališta namenjena dečjim odmaralištima i kupališta namenjena banjskim lečilištima, dok je na 6 gradskih kupališta predviđeno da se organizuju bez mogućnosti postavljanja plažnog mobilijara.

Raznovrsnost plažnih ambijenata, kao i dostupnih sadržaja i usluga na njima garantuje da svaki turista može da nađe plažu "po svojoj meri". Za one goste koje žele da uživaju u komforu manjih plaža i kupališta preporučuju se plaže Boke Kotorske koje su smeštene u malim uvalicama ili na izgrađenim pontama, neposredno uz naselja, u specifičnom prirodnom i kulturnom ambijentu. Goste koje na naše primorje dolaze isključivo radi sunca i mora, na plažama budvanske i barske rivijere, kao što su Jaz, Slovenska plaža, Bečićka plaža, Čanj, Sutomorska i plaža Topolica dočekaće plažna oprema i sadržaji kao i ugostiteljske ponude koje omogućuju celodnevni boravak na plaži. Među ovim plažama nalaze se i one malo skrovitije kao što su Pržno, Lučice i Perčin i Maljevik koje posećuju oni koji vole mirniji ambijent, kao i one plaže do kojih se može doći samo izletničkim brodićima i na kojima se organizuju "fish" piknici u potpuno prirodnom ambijentu. Za one goste koji uživaju u sportskim i rekreativnim aktivnostima na plažama preporučuje se Velika plaža na kojoj je, već nekoliko godina, popularan "wind surfing" i "kite-surfing".

Kvalitet morske vode na crnogorskim kupalištima prati se svake sezone u perodu od maja do oktobra u petnaestodnevnim intervalima na 100 lokacija duž crnogorske obale. Rezultati pokazuju da je more izuzetno visokog sanitarnog kvaliteta - K1 klase u 90% kupališta, a turistima i kupačima svakodnevne informacije i sveži podaci o sanitarnom kvalitetu morske vode na crnogorsim plažama dostupni su preko internet stranice Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom www.morskodobro.com.

Pored ovih podataka, od prošle godine na istoj stranici može se pratiti u realnom vremenu temperatura vazduha, temperatura mora i salinitet preko "pametnih bova" koje je Javno preduzeće postavilo u Baru, Budvi i Kotoru.

Visoki standardi međunarodnog priznanja Plava zastavica, primenjuju se na crnogorskim plažama od već 15 godina, a broj plaža na kojima se tokom sezone vijori ovo prepoznatljivo obeležje povećava se iz godine u godinu. Tokom 2018. godine očekujemo oko 30 plaža sa Plavom zastavicom, a marina Bar je od prošle sezone prva marina sa Plavom zastavicom za marine.

MANIFESTACIJE I ZABAVA

Ovog leta obećavamo dobru zabavu, s obzirom na to da ćemo imati blizu 300 manifestacija, od popularnih muzičkih, različitih žanrova, do kulturnih kakve su Grad Teatar u Budvi, Purgatorije u Tivtu, Barski letopis, Montengro film festival u Herceg Novom ili Kotor Art festival. Tu su i poznate modne manifestacije, umetničke i one koje spajaju sportske aktivnosti i zabavu, kakav je festival Tri kanjona koji se održava u Pivi. Poznati muzički festivali su Southern Soul u Ulcinju, Sea Dance i Montenegro Sun Reggae festivali u Budvi, Searock u Kotoru, Lake fest i Bedem fest u Nikšiću, Guitar Art Summer Fest i Jazz Summer Montenegro festivali u Herceg Novom. Tu su i tradicionalni karnevali koji se održavaju na primorju, kao i već čuvena Bokeljška i Petrovačka noć, te mnogi festivali mode i umetnosti.

Kalendar manifestacija možete naći na www.montenegro.travel

CENE SMEŠTAJA

Cene smeštajnih kapaciteta u Crnoj Gori pristupačne su i odgovaraju različitim platežnim mogućnostima. Cene su ostale na prošlogodišnjem nivou što znači da se cene privatnog smeštaja kreću od 6 eura, a u hotelima sa 2* i 3* od 15 eura i u hotelima sa 4* od 30 eura na bazi noćenja s doručkom. Posetioce sajma u Beogradu očekuju specijalni sajamski popusti od 10 do 15 % koje su pripremili naši hotelijeri.

U Crnoj Gori ima oko 400 hotela, kapaciteta preko 40,000 ležajeva. U 2017. godini otvoreno je 32 nova hotela, od čega su 75 % hoteli visoke kategorije. Novina koja će obeležiti ovo leto jeste da će se nizu svetskih hotelskih brendova koji posluju u Crnoj Gori, Aman, Regent, Best Western, Hilton, CentreVille, Sheraton, La Roche, pridružiti i hotel Chedi, prvi od sedam hotela čija je izgradnja predviđena u okviru Luštice Bay, turističkog grada vrednog 1,1 milijardu eura. Takođe, ovog leta očekuje nas otvaranje renoviranih kapaciteta Iberostar grupe, hotela Riviera u Njivicama i Vile Jadran u Perastu, sa 4 odnosno 5*. Pored toga, ljubitelje Miločera, očekuje renovirani hotel Maestral, koji je sada kategorisan sa 5* zahvaljujući investiciji kompanije koja upravlja Svetim Stefanom, Adriatic Properties, a koja će uskoro početi realizaciju investicije u izgradnju hotela Kraljičina plaža u Miločeru, kao i rekonstrukciju Hotela Durmitor na Žabljaku. Novina je da je od ove godine prisutna i renomirana međunarodna hotelska grupacija Karisma Hotels & Risorts koja je preuzela upravljanje hotelskim kompleksom Ruža Vjetrova u Baru, a u toku je rekonstrukcija hotela Olimpik i Bellevue.

CENE PREVOZA

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines je za putnike sa tržišta Srbije pripremio posebnu ponudu za vreme trajanja sajma. Montenegro Airlines će tokom letnjeg perioda povećati broj letova za Podgoricu i Tivat. Više informacija na web sajtu www.montenegroairlines.com

U letnjoj sezoni, u funkciji će biti sezonski vozovi, a cena vozne karta na relaciji Bar-Beogradse kreće od 20 eura. Cena povratne autobuske karte npr. od Beograda do Budve iznosi od 35-45 eura, u zavisnosti od prevoznika.

SERVISNE INFORMACIJE

Turisti iz Srbije imaju posebne povoljnosti u Crnoj Gori sa aspekta pružanja medicinskih usluga, tj. pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć, ukoliko ponesu potvrdu iz Srbije koju izdaje Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO).

Za goste iz Srbije, kao i do sada, na graničnim prelazima je pojednostavljena procedura ulaska u zemlju. Ako maloletna lica putuju sa roditeljima, granicu mogu preći sa dokumentom koji dokazuje njihov identitet. Deca školskog uzrasta potrebno je da imaju dokument sa fotografijom - đačku knjižicu, pasoš ili ličnu kartu. Deca predškolskog uzrasta potrebno je da poseduju dokument kao što je izvod iz matične knjige rođenih ili putna isprava. U slučaju da maloletna lica putuju sa jednim od roditelja potrebno je da poseduju saglasnost oba roditelja. Ne neplaćuje se eko taksa.

Svaki stranac koji dolazi u Crnu Goru, dužan je da se po dolasku u državu, u roku od 12 sati, prijavi i plati boravišnu taksu za određeni broj dana. Prijavu boravka i plaćanje boravišne takse može, ukoliko je takav dogovor, izvršiti vlasnik apartmana, odnosno sobe, ili sam gost. Prilikom prijave boravka potrebno je kod sebe imati lična dokumenta i adresu stanodavca. Kontrola prijave boravka se vrši na svim graničnim prelazima, sto znači da uključuje putnike koji putuju avionom, automobilom, vozom, brodom i sl. Od plaćanja boravišne takse izuzeti su, pored dece do 12 godina starosti, i članovi uže porodice. Cena boravišne takse po danu kreće se od 0,50 centi do 1 eura u zavisnosti od grada u kojem boravite.

STATISTIKA I INVESTICIJE

Turistička sezona 2017. nadmašila je onu prethodnu, s obzirom na to da ukupan broj dolazaka iznosi oko 2 miliona (10 % rast), a ukupan broj ostvarenih noćenja iznosi skoro 12 miliona (rast oko 7%). Zabeležili smo rast i kada je u pitanju poseta turista iz Srbije, budući da je evidentirano preko 400 hiljada dolazaka, što je 8,54% više u poređenju sa prethodnom godinom i skoro 3 miliona noćenja, što je takođe porast od 6,86%. Kada govorimo o finansijskim pokazateljima, prema podacima Centralne banke Crne Gore za devet meseci 2017. godine, ukupni prihodi ostvareni u turizmu, samo od stranih gostiju, procenjuju se na oko 860 miliona evra što je rast od 7,3% u odnosu na prošlu godinu. Ostvareni finansijski efekti od turizma za 9 meseci 2017. godine su već premašili efekte ostvarene tokom cele prethodne godine.

INVESTICIJE

Vrednost investicija u oblasti turizma procenjena je na oko tri milijarde evra. Značajne investicije su marina za megajahte Porto Montenegro u Tivtu i Aman Resorts na Svetom Stefanu. Tu su i ostali kapitalni projekti čija je realizacija u toku, kao što su izgradnja kompleksa Luštica Bay u Tivtu, Beyond Horizon na Plavim Hoizontima, Portonovi u hercegnovskom delu bokokotorskog zaliva i drugi. Ove godine biće otvorena i Luštica Bay marina sa 176 vezova, tj. marina naselje sa nekoliko stambenih kvartova koji podrazumevaju različite vrste stambenih jedinica od stanova do najluksuznijih objekata porodičnih kuća i vila.

Detaljnije informacije o crnogorskoj turističkoj ponudi dostupne su na web portalu www.montenegro.travel.

Pogledajte još