Afro-garage duo Tshegue na INmusic #13!

0

Afro i world muzika može biti daleko od očekivanih obrazaca, i to nam dokazuju zanimljivo crossover projekti, kakav je afro-garage Tshegue koji nam servira energičnu kombinaciju afro zvuka, garažnog roka, new wavea, hajde da kažemo na način na koji bi Asian Dub Foundation definisali svoj zvuk da su 20 godina stariji i da nisu Asian nego African… foundation.

Osovinu Tshegue čine Faty Sy Savanet i Nicolas Dacunha koje je prema vlastitom svedočenju u predgrađu Pariza spojila sudbina. Iako im se na bini priključuju udaraljkaši i dodatni vokali, Faty i Nicolas oblikovali su jedinstveni zvuk kojim se Tshegue probija na evropsku i svetsku muzičku scenu. Njihov spoj tribal i karakterističnih afričkih udaraljki sa garage rockom, dodatno pojačan moćnim rimama i stihovima u izvedbi impresivne Faty, svrstavaju Tshegue među najbolje live sastave na novijoj evropskoj i world music sceni.

Faty Sy Savanet je rođena i odrasla u Kinšasi, glavnom gradu Konga, gde je zbog svog specifičnog asertivnog stava dobila nadimak „Tshegue“, odnosno ulični ondašnji sinonim za reč „dečak“. Faty je zadržala nadimak i stav i nakon preseljenja u predgrađe Pariza gdje je srodnu muzičku dušu pronašla u Parižaninu Nicolasu, poznatijem pod nadimkom Dakou, a nekoliko godina kasnije rođen je i glazbeni projekt Tshegue. EP prvenac Survivor, izdali su u junu prošle godine – intenzivan, hrabar i energičan, Survivor i Tshegue su pozivnica na ples koji se ne odbija.

Foto: Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.