Veče otvorenog srca Šabana Šaulića

Kralj narodne muzike, koji je pekao zanat po vašarima, romskim svadbama i sličnim dešavanjima, održao je,  prvi put posle 42 godine, solistički koncert u Beogradu.

Možda bi neko rekao, šta će Šabanu solistčki koncert kad bez njegove pesme nema slavlja na Balkanu i kad je svojevremeno uspeo u onome o čemu danas maštaju mnoge svetske zvezde, da ploču "Dođi, da ostarimo zajedno" proda u 1,5 miliona primeraka.

Više od 4.000 ljudi koji su do poslenjeg ćoška napunuli Sava Centar očigledno je, ipak, bilo gladno jednog ovakvog koncerta. A Šabanova publika sigurno, zna za merak, pa je koncert koji je Šaban nazvao "Veče otvorenog srca" zaista to i bio.

- Verujte mi,  da večeras imam jaču tremu nego kada sam snimao prvu ploču - priznao je Šaulić.

Ta trema je, ipak, prestala sa prvim taktovima orkestra Ace Sofronijevića i poznatih pesma.
Stihovi i muzika, kojima nisu odoleli ni najtvrđi rokeri, bila je pravi "melem" za publiku koja od prvog minuta nije štedela emocije i noge.

Pesme o porodici, roditeljima, ljudima iz sela u velikom gradu i uglavnom ljubavi, pa i nesrećnoj, bile su svim glasom i srcem prihvaćene od publike, koju je činila i predsednica Parlamenta Srbije Slavica Đukić Dejanović, ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić i Milutin Mrkonjić, ali i kolege pevači Lepa Lukić, Nada Obrić, Marinko Rokvić, Zoran Kalezić, Zorica Brunclik, Snežana Đurišić, Mića Nikolić, Mirko Kodić, Haris Džinović.

Atmosfera koja je na momente ličila na nezaboravnu svadbu, ili nešto što može da se u svakom momentu otme kontroli, ipak, je uspešno izdržala sve nalete emocija i radosti publike.

Možda, ganut pesmom "Snežana" u jednom trenutku na scenu je dospeo mladić iz publike koji je majstoru narodne muzike zahvalio na svoj način,  poljubivši mu ruku.

Fotografije s koncerta možete pogledati i ovde.

O pevačkim umećima Šabana Šaulića, ne vredi trošiti reči, a budućim generacijama, bez obzira na muzički ukus, Šaulićeve pesme mogu jednog dana poslužiti kao svedočanstvo da je na ovim prostorima nekada postojala i narodna muzika.

A ako kojim slučajem verujete kao i Branimir Džoni Štulić da je na Balkanu bilo svega oko 100 pravih narodnih pesma, bar dve od tih 100 pesma su Šaulićeve.

Tokom dva sata koncerta Šaulić je otpevao sve svoje najpoznatije hitove, "Dva galeba bela", "Dođi, da ostarimo zajedno", "Uvenuće narcis beli", ali pokazao i da ima naslednicu u liku svoje ćerke Ilde Šaulić.

Ostaje nam samo da razmišljamo da li su, kako tvrdi jedan od pionira folk muzike Dragan Aleksandrić, narodnu muziku upropastili rokeri,"koji su se uvukli u nju preko, takozvanih, balada".

Onda su počeli, tvrdi Aleksandrić, da pišu sve banalnije tekstove i tako skrnavili naš melos...

Pogledajte još